Köşe Yazarı Oryantasyonu:
3- Etiketler/Anahtar Kelimeler Oryantasyonu
Etiketler / Anahtar kelimelerinizi neden, nasıl doğru bir şekilde yazacağınızı bu video'da sizlere öğretiyoruz.
Süre: 17 Dk.
Merhaba arkadaşlar bu videoda sizlere blog yazılarınızın anahtar kelimelerinden bahsedeceğim ve bu anahtar kelimeleri nasıl yazacağınızı anlatacağım. Arkadaşlar her insanın sık-sık yaptığı bir davranış vardır. Bu da bilmediğimiz bir şeyi Google’a sormaktır. Google’a sormak istediğimiz soruyu en basit haliyle sorarız ve karşımıza çıkan websitelerinden bilgi alırız. İşte anahtar kelimeleri de tam da bu görevi görüyorlar…
Daha önceden “SEO” terimini duymuş olabilirsiniz. Bu “Search Engine Optimization” yani “arama motoru optimizasyonu” olarak dilimize çevrilir ve websitenize koyduğunuz herhangi bir içeriğin google’da daha bulunabilir olmasını sağlar.
Bizim yazılarımızın daha çok sanatçıya yardım edebilmesi için 30 adet anahtar kelimeye ihtiyacı vardır. Bu 30 anahtar kelime en basitten başlayıp, en karmaşığa doğru devam etmelidir. Yani, eğer “FL Studio’nun Kompresör Plugini” hakkında bir yazı yazdıysak, ilk anahtar kelimelerimiz:
“Kompresör Nedir?”, “FL Studiodaki Kompresör Plugini” ya da “FL Studio Fruity Compressor Nasıl Kullanılır”, “Fruity Compressör kullanımı” olabilirler.
Son anahtar kelimelerimiz ise daha karmaşık olan kelime kombinasyonları olması gerektiği için şu şekilde olabilirler:
“Kompresörlerdeki threshold ne işe yarar?”, “Kompresör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler” ya da “Kompresörlerdeki attack ne kadar olmalı?” gibi anahtar kelimeler yazabilirsiniz.
Artık etiketlerin nasıl çalıştığını ve neden ihtiyacımız olduğunu biliyorsunuz. Hadi şimdi bu etiketleri nasıl yazacağımız hakkındaki ipuçlarına gelelim.
1- Etiketleri yazarken, kendini yazını bulup-okuyup-faydalanmasını istediğin kişinin yerine koy.
Yani karşıdaki kişi bu yazıyı google’da neyi aratarak bulabilir? Bundan 2 yıl sonra, kompresörler hakkında yazdığım yazının hala daha insanlara yardım etmesini istiyorsam nasıl anahtar kelimeler yazmalıyım? tarzı soruları kendinize yöneltin. Kompresörler hakkında bilgi almak isteyen insanlar tabiki de ilk önce “Kompresör nedir?” veya “Kompresör Nasıl kullanılır?” tarzı sorular soracaklar.
Ayrıca sizlere daha ince bir tüyo verecek olursak, yazınızı yazarken bu anahtar kelime sorularını da düşünerek yazınıza paragraflar ve başlıklar eklemelisiniz. Yani eğer FL Studio’nun kompresöründen bahsedecekseniz, ilk önce kompresörün ne olduğunu açıklamalısınız. Yazılarınız giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşacağı için okurunuzu giriş bölümünde yazınızdaki elementler hakkında bilgilendirdiğinizden emin olmalısınız.
2- 5N1K ile başla.
“Ne, Nasıl, Nerede, Neden/Niçin, Ne zaman ve Kim?” sorularını sorarak yazınızın giriş bölümüne daha fazla başlık ve paragraf ekleyebilir, ayrıca anahtar kelimelerinizi yazarken nokta atışı yapabilirsiniz.
Örneğin: “Kompresör Nedir?”, “Kompresör nasıl çalışır?”, “Kompresörler nerede kullanılır?”, “Kompresörler neden kullanılır?”, “Kompresörler ne zaman/ne yapmak istediğimizde kullanılır?”, “Kompresörler kimler tarafından kullanılır?”
Gördüğünüz gibi yazımız hakkında yazmamız gereken 6 adet anahtar kelimemizi çoktan yazdık bile. Fakat bu da bizi bir sonraki maddeye götürüyor.
3- Yazının içeriği ile %100 alakalı olan anahtar kelimeler seç. 5N1K anahtar kelimelerini ve bu anahtar kelimelerine cevap veren paragrafları yazmayı unutmamalıyız.
Birinci ve ikinci kuralımızda sizlere ufak yazım tüyoları da verdim. Fakat sizlere bu yazım tüyolarının ne kadar önemli olduğunu ve kesinlikle yapmanız gerektiğini söylemeyi bu maddeye sakladım…
Arkadaşlar, Google sandığımızdan daha zeki bir mekanizma. Herhangi bir içerik yayınlayıp, bambaşka bir konu hakkında anahtar kelimeleri kullanırsanız Google’ın size verdiği öne çıkma şansını elinizin tersiyle itmiş olursunuz. Neden mi? Çünkü Google yayınladığınız her yazının içeriğini analiz ediyor ve kendi algoritmasında kategorize ediyor. Ayrıca anahtar kelimelerinize bakıyor ve bunun yazı ile ne kadar alakalı olduğunu tespit ediyor. Eğer anahtar kelimeleriniz yazınız ile alakasızsa, maalesef ki içeriğiniz öne çıkmayacaktır.
İşte bu yüzden bu başlığı eklemek istedik. Hadi gelelim fasulyenin faydalarına, eğer yazınız 5N1K gibi basit soruları bile cevaplayamıyorsa, bu konuda bilgisiz olan biri yazınızdan nasıl faydalanabilir? Tabiki de faydalanamaz. Biz size söyleyelim. Yazınızı okuyanlar ikiye ayrılır: Birinci insan gibi sıfır bilgi bilen, diğer insan tipi ise temel bilgileri bilip birazda konu hakkında derin bilgileri bilen insanlardır. Siz yazı yazarken bu ikisini de tatmin edecek yazılar yazmalısınız. İkinci tip insanın yazınızı okurken 5N1K yani giriş bölümünden sıkılması sizin probleminiz değildir. Buna odaklanmayın. Neden mi? Çünkü herkes yazınızı okurken ilk önce başlıklara bakıyor, daha sonra okumak istedikleri başlıkları okuyorlar. Sadece sıfır bilgi sahibi yani birinci tip insanlar bütün yazınızı baştan sonu okuyorlar. Herkes yazınızın bazı bölümlerini pas geçme özgürlüğüne sahip. Bu yüzden bunu kafaya takmayın.
Bu kuralı toparlayacak olursak, 5N1K etiketlerinizin Google tarafından anlamlı etiketler olarak kabul edilmesini istiyorsanız. Bu 5N1K sorularına giriş bölümünde cevap vermeniz gerektiğini unutmayınız. Bu sorulara cevap vererek bile yazınızı 2 ile 4 paragraf boyutunda büyütebilirsiniz. Yani sakın ama sakın, 5N1K anahtar kelimelerini ve bu anahtar kelimelerine cevap veren paragrafları yazmayı unutmayın.
4- Yazına hızlı bir şekilde göz at, hangi paragrafta hangi problemi çözdüğünü ve hangi soruya cevap verdiğini gözlemle.
Eğer anahtar kelimeleri yazmakta zorlanıyor ve 30 a tamamlarken tıkanıyorsanız yapmanız gereken şey bütün yazınıza hızlı bir şekilde göz gezdirmeniz. Bu sayede hangi paragrafta hangi probleme çözüm bulduğunuzu, hangi soruya cevap verdiğinizi, neyi açıkladığınızı tespit edeceksiniz ve buna göre anahtar kelimeleri belirleyebileceksiniz.
5- En uzman kişiler, etiketleri direkt olarak yazının içine bir cümle olarak ya da başlık olarak eklerler.
İnsanların yazınızın kısımlarını daha kolay tespit edebilmesi için başlık ve ufak başlıkları kullanmak çok önemlidir. Yazınızı yazarken diyelim ki ilk paragrafta bu yazıda neleri anlatacağınızı yazdınız. İkinci paragrafta bu yazının neden önemli olduğundan bahsettiniz ve hadi başlayalım diyip konuya girmeye yeltendiniz. Eğer üçüncü paragrafta direkt 5N1K’nın, “Nedir?” sorusuna cevap vererek başlayacaksanız, buna başlamadan önce bir başlık yazmalısınız. Yani direkt olarak paragrafa giriş yapmaktansa, “Kompresör nedir?” adında bir başlık açıp daha sonra yazınıza devam etmelisiniz.
Bu sayede insanlar direkt olarak merak ettikleri soruların altını okuyabilecekler. Yazılarınızın bol bol paragraflara ayrılmış olmasına, başlıklar ile kategorize edilmiş olmasına, resimlerle renklendirilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Sonuçta bir gazetede veya kitapta değil, genç ve orta yaşlı sanatçıların bulunduğu modern bir websitesinde yazı yazıyoruz.
—---------------------
Özet: Özetleyecek olursak anahtar kelimeler yazılarımız için olmazsa olmazdır. Yazılarımız ile %100 alakalı olmalı ve kendimizi karşıdaki yardım edebileceğimiz insanların yerine koyularak yazılmalıdır. Her yazının sonunda bize göndermeniz gereken 30 adet anahtar kelimesi bulunmalıdır. Lütfen yazınıza gösterdiğiniz aynı özeni gösteriniz, yoksa yazınız kısa süre içerisinde bulunamaz hale gelecektir.
-------------------------
Örnek Link: https://www.ema-lab.com/post/muzisyen-olarak-basariya-ulasmanin-7-altin-kurali
Başlık: Müzisyen Olarak Başarıya Ulaşmanın 7 Altın Kuralı
Etiketler: müzisyenlik nedir, müzisyenler nelere ihtiyaç duyar, müzisyenler nasıl başarılı olur, nasıl başarılı müzisyen olunur, müzisyenler için öneriler, müzisyenlerin başarılı olması için gerekli kurallar, müzisyenlik için yetenek gerekli mi, sosyal medyada kendini başkasıyla kıyaslamak, müzisyenler nasıl sosyal medya kullanmalı, müzisyenlerin imajı nasıl olmalı, müzikte kendini geliştirmek neden önemli, müzikte yeterlilik, müzikte çeşitlilik neden önemli, müzisyenler için ailenin önemi, müzisyenler için arkadaşların önemi, müzisyenler için feedback önemi, müzikte her gün pratik yapmanın önemi, her gün pratik yapmalı mıyım, her gün pratik yapmazsam ne olur, neden her gün pratik yapmam lazım, hikaye anlatma becerisi nedir, hikaye anlatma becerisinin önemi, hikaye anlatma becerisi neden önemli, sosyal medyada hikaye anlatıcılığı, müzisyenler nasıl görünmeli, müzisyenler nasıl bir imaja sahip olmalı, müzik endüstrisinde imajın önemi, müzik endüstrisinde disiplinin önemi, müzisyenler için önemli ipuçları, müzik endüstrisinde nasıl başarılı olunur
---
Bir sonraki oryantasyon videomuzda görüşmek üzere!