top of page
MSS, BUNLARA DİKKAT ET.
MSS sanatçı tipi müziğe büyük bir tutku ile bağlıdır. "Yetenek"lerini geliştirebilmek için "çok çalışmak" gerektiğini düşünen ve bütün bir sürece mantıklı yaklaşılması gerektiğini düşünen, eğitime -yani inşa ettiği binanın temeline- önem veren sanatçı tipidir.
Üstteki sanatçı tipi analizinin en sonunda bulunduğun %30'luk dar kesimde kendini göstermen gerektiğinden bahsetmiştik. Bu konuda sana bir kaç öneri vermek isteriz. Bu önerilerin bazılarını çoktan biliyor ve uyguluyor olabilirsiniz. İşte önündeki sanatçıları geçebilmen ve de üzerine fark atabilmen için sana birkaç öneri:
1- Süreklilik: Bu uzun soluklu koşu yarışını kazanmak için kesinlikle ve kesinlikle sürekli olarak faaliyette olmalısın. Mantıklı olarak yaklaşacak olursak zaten rakiplerinin çoğunu bu işe ciddi olarak bakarak eledin. Fakat şimdi ise, 1. ligdesin. Yani en iyilerin yarıştığı lig. Bu ligte üst sıralara yerleşebilmek için sürekli olarak geliştirmek zorunda olduğun birtakım öğeler var. Bunları sayacak olursak: Müzik teknikaliten, Piyasadaki ismi (yani markan), Düşünce yapın, İnsanlarla ilişkilerin ve eğitimin.
2- Disiplin: Disiplin ile motivasyonun farkı, motivasyon yapmak istediğin zaman üzerine düşeni yapmakken, disiplin yapmak istemediğin zaman bile geleceğine katkısı olacağını bildiğin şeyleri yapmandır. Disiplinli olmak en başta bir düşünce yapısı ve daha sonra bunun çalışma hayatına yansımasıdır. MSS sanatçı tipleri, bu yarışta başarılı olabilmek için disiplini elden bırakmamalıdır. Ayrıca disiplin, sürekliliği de beraberinde getirir.
3- Girişimcilik: Yeniliklere açık olmak bizim için çok önemlidir. Müzik endüstrisi yüksek teknolojinin kullanıldığı bir endüstridir. Global anlamda bu sektördekiyarışı ve havuzdaki para miktarını düşündüğünüzde, neden bu kadar yüksek teknoloji meraklısı bir endüstride bulunduğumuzu anlayabilirsiniz. Herkes, çok ama çok büyük paralar kazanmanın peşinde. Bu yüzden herkes sürekli yeniliklere ayak uydurmak, geride kalmamak ve girişimci olmak zorundadır. Çünkü eğitim ve donanım olarak geride kalırsanız, emin olun sizden daha iyi yatırım yapan birileri sizin önünüze göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir.
4- Uzun Soluklu Eğitim: Müzik kariyerinizi hem yukarı, hem de toprağın altına doğru büyüyen bir ağaç gibi düşünün. Bu ağaç daha da uzadıkça yani kariyerinizde daha da ileri gittikçe, köklerinizin de aynı oranda uzaması lazım ki ağaç sapasağlam yerinde dursun ve her rüzgarda yıkılmasın. İşte sizin köklerinizin büyümesi için, hiçbir zaman "Çok İyi" olduğunuzu düşünmemelisiniz. Çok iyi olduğunuzu düşündüğünüz anda eğitim almayı bırakacaksınızdır. Bu da bir süre sonra aynı kökü olmayan bir ağaç gibi tepe taklak olmanıza sebep olacaktır. Eğitim, bütün kariyeriniz boyunca devam edecektir. Tabiiki zaman ilerledikçe,örneğin 20 yıl sonra hala YouTube tutorialları izleyeceksiniz demiyoruz, fakat minimalde olsa öğreniminiz devam etmelidir.
25+ yıldır müzik endüstrisinde bulunan, sıfırdan başlamış ve 4 kez dünyanın en iyi DJ'i seçilmiş, hala aktif olarak sanatçılık yapan Armin van Buuren bile müzik hakkında hala her gün yeni bir şeyler öğrendiğini söylüyor. İşte bu ve benzeri örnekler öğrenme güdümüzü kamçılamalıdır. Bir kaç yıl öğrenme evresinden sonra eğitimi bırakabileceğinizi sakın düşünmeyin.
5- Realistik Davran: Olaylara gerçekçi yaklaşmak ve aşık olmamak önemlidir.Tabiki de kalbini dinlemelisin ve mutlu olduğun bir konumda olmalısın. Fakat bunu yaparken önüne gelen fırsatları da kaçırmamalısın. Fırsatlardan haberdar olmak için sürekli olarak gözlerini açık tutmalısın. Kariyerine, eğitimine katkıda bulunacak bir fırsat karşına geldiğinde ise mantıklı ve gerçekçi davranmalısın.
6- Yatırımını Doğru Yap: Gerçekçi olmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Gerçekçi olmak, sadece şu anda etrafınızda olan bitenleri olduğu gibi görmek değil, gelecekte kurduğunuz planlarında ulaşılabilir olması demektir. Eğer gelecekte bir hedefiniz varsa, bu hedefe ulaşacak planın da kafanızda bulunması gerekir.
Eğer gelecekte amacınız beat maker olmak ve beat satışı yapmak ise, paranızı gidip bir mastering monitörüne yatırmamalısınız ve paranızı bir websitesi kurmaya yatırmalısınız. Ya da amacınız bir mixing mühendisi olmaksa, 88 tuşlu bir MIDI klavyeye yatırım yapmaktansa, kulaklık ve monitörünüze yatırım yapmalısınız. Eğer amacınız bir mastering mühendisi olmaksa yine drum pad almak sizin işinize hiç ama hiç yaramayacaktır. İşte bu yüzden yatırımını doğru yap.
7- Arz-Talep İlişkisine Önem Ver: Para nedir? Para, mal ve hizmet değiş-tokuşu için kullanılan bir araçtır. Yani bir şekilde cebinize para girmesi için, bir şekilde birilerinin cebinden paranın çıkması gerekir. Birilerinin cebinden para çıkartmanız içinde, mal veya hizmeti veren kişi olmalısınız. Bu sayede karşınıza malınızı veya hizmetinizi satın almak için gelen kişiden parasını alıp, hizmetinizi onlara verebilirsiniz. Peki bu mal ve hizmet nasıl oluşur? Karşıdaki insanların isteği ile oluşur. İnsanlar malı veya hizmeti TALEP etmelidir, siz de bu talebi karşılamalısınızdır. Yani ARZ'ı üretmelisinizdir.
Daha da basit anlatacak olursak müşteri TALEP eder, satıcı ise bu talebe karşılık ARZ üretir ve müşteriye ulaştırır. Müşteri ise bu ARZ'ın, TALEP'lerini karşılayacağını bildiği için size PARA verir. Yani PARA kazanmak için, ARZ üretmek ZORUNLUDUR.
Merak etmeyin, çokta kafa karıştıracak bir konu değil. Hadi müzik endüstrisinden bir örnek verelim: Bir sanatçı olarak, eğlence sektöründe bulunuyorsunuz. Yani, müşterileriniz (dinleyicileriniz) sizden EĞLENCE talep ediyor. Sanatçı olarak sizde onlara bu EĞLENCEli dakikaları konser, albüm, single'larınızda veriyorsunuz. Bunun karşılığında ise siz bu müşterilerin taleplerine cevap verdiğiniz için para kazanıyorsunuz. Şimdi her şey çok daha anlaşılır oldu değil mi?
"Bana yara bandı verme, beni komple iyileştir doktor!"
Diyenlerden misin?
bottom of page