top of page

TPS, BUNLARA DİKKAT ET.

1- Süreklilik: Bu uzun soluklu koşu yarışını kazanmak için kesinlikle ve kesinlikle sürekli olarak faaliyette olmalısın. Mantıklı olarak yaklaşacak olursak zaten rakiplerinin çoğunu bu işe ciddi olarak bakmaya başladığın anda eleyeceksin. Daha sonra ise dikkat etmen ve geliştirmen gereken birkaç nokta var: Müzik teknikaliten, Piyasadaki ismin (yani markan), Düşünce yapın, İnsanlarla ilişkilerin ve Eğitimin.


2- Disiplin: Disiplin ile motivasyonun farkı, motivasyon yapmak istediğin zaman üzerine düşeni yapmakken, disiplin yapmak istemediğin zaman bile geleceğine katkısı olacağını bildiğin şeyleri yapmandır. Disiplinli olmak en başta bir düşünce yapısı ve daha sonra bunun çalışma hayatına yansımasıdır. TPS sanatçı tipleri, bu yarışta başarılı olabilmek için disiplini elden bırakmamalıdır. Ayrıca disiplin, sürekliliği de beraberinde getirir.


3- Duygularına Güven Ama: TPS Sanatçı tiplerinin müziğe nasıl bir tutku ile bağlı olduğunu zaten söylemiştik. Bunun TPS'ye kattığı bir şey ise sanatlarına karşı yoğun duygu yaşamalarıdır. Duygularınıza güvenin AMA mantığınızı hiçbir zaman es geçmeyin. Mantıklı ve gerçekçi olarak yaklaşmak TPS sanatçısının motivasyonunun ve düşünce yapısının güçlü bir hale gelmesinde büyük bir rol oynayacak.

Basitçe bunun önemini anlaman için bir örnek verecek olursak: Kariyerinin ilk yılında yaptığı bütün parçalar doğal olarak berbat olan bir TPS sanatçısı, sanatına aynı kendi yavrusu gibi baktığı için, çevresindeki insanlar beğenmediğinde duygu çöküşü yaşarlar ve hatta bazen müziği bırakma aşamasına bile gelirler. Fakat bütün bu olaya gerçekçi yaklaşan bir kişi, bu parçaların kariyerinin en erken yıllarında yapılmış olduğunun farkına varır ve duygularını da bu şekilde kontrol edebilir.


4- Gerçekçi Davran: Müzik endüstrisi, sanat yoğun bir endüstri olduğu için kimi zaman olması gerektiğinden fazla romantikleşebilir. Bu ne demektir? Ülkeemizde yıllardır duyduğumuz ve duyarak büyüdüğümüz "aç kalan sanatçı" hikayelerini düşünelim...

Çok ünlü ve sanatının hakkını veren bir sanatçı, kötü yatırım - kötü kariyer planlaması sonucu parasız kalır ve er ya da geç medyanın ve hayranlarının ilgi odağından kaybolur. Bir süre sonra bunun farkına varan insanlar ise bu sanatçı hakkında konuşmaya başlar ve bir takım derin duygular paylaşmaya başlarlar. İşte bu kötü yatırım ve planlama sonucu oluşan durumun, romantik bir açıdan bakılıp derin duygular ile anlatılması bir çok insanın sanata aşırı romantik/gerçeklikten uzak ve belkide "aç" kalmaya sıcak bakmamıza sebep oluyor. Halbuki realitede durum, sanatçının kötü bir menajere ya da kariyer becerisine sahip olmasından geçiyor. Yanlış anlamayalım, tabiikide piyasada sağlık ve talihsiz olaylar sonucu bu duruma düşen sanatçılar bulunabilir...

Romantik yaklaşmak ve toplumdaki görüşün bir kurbanı olmak istiyorsanız, yani müzikten hiç para kazanmadan devam etmek istiyorsanız bilin ki bir süre sonra müzik maceranız sona erecektir. Siz siz olun, bu endüstriye gerçekçi yaklaşın ve nasıl para kazanacağınızı öğrenin. (arz-talep ilişkisi)

Konumuza dönecek olursak, bu sektör acımasız bir sektördür ve duygularınızı umursamaz. Önünüze gelen fırsatları değerlendirirken bunun kariyerinize etki edecek olduğunun bilincinde olmalısınız. Müzik hakkında önünüze gelen her olayı, aynı sizi anlatan bir Cov dolduruyormuşcasına görmelisiniz. Karşınıza gelen fırsat, faaliyet, teklif, sizin karakterinize ve hedefinizdeki kariyere uymuyorsa, kesinlikle reddetmeli ve kararınızdan pişman olmadan devam etmelisiniz.

Toparlayacak olursak, müzik endüstrisi çok ama çok büyük (standart hayalleri olan insanların hayal edemeyeceği kadar büyük) paraların döndüğü bir alandır. Eğer bu pastadan bir pay almak istiyorsanız, markanızı düzgün temeller üzerine inşa ettiğinizden emin olmalısınız.


5- Yatırımını Doğru Yap: Gerçekçi olmak, sadece şu anda etrafınızda olan bitenleri olduğu gibi görmek değil, gelecekte kurduğunuz planlarında ulaşılabilir olması demektir. Eğer gelecekte bir hedefiniz varsa, bu hedefe ulaşacak planın da aklınızda kurulu bir şekilde bulunması gerekir.

Eğer gelecekte amacınız beat maker olmak ve beat satışı yapmak ise, paranızı bir 8 mastering monitörüne yatırmamalı ve bir websitesi kurmaya yatırmalısınız. Ya da amacınız bir mixing mühendisi olmaksa, 88 tuşlu bir MIDI klavyeye yatırım yapmaktansa, kulaklık ve monitörünüze yatırım yapmalısınız. Eğer amacınız bir mastering mühendisi olmaksa yine aynı şekilde bir drum pad satın almak sizin işinize hiç ama hiç yaramayacaktır. İşte bu yüzden yatırımını doğru yap.


6- Arz-Talep İlişkisine Önem Ver: Para nedir? Para, mal ve hizmet değiş-tokuşu için kullanılan bir araçtır. Yani bir şekilde cebinize para girmesi için, bir şekilde birilerinin cebinden paranın çıkması gerekir. Birilerinin cebinden para çıkartmanız içinde, mal veya hizmeti veren kişi olmalısınız. Bu sayede karşınıza malınızı veya hizmetinizi satın almak için gelen kişiden parasını alıp, hizmetinizi onlara verebilirsiniz. Peki bu mal ve hizmet nasıl oluşur? Bu karşınızdaki insanların isteği ile oluşur. İnsanlar malı veya hizmeti TALEP etmeli, siz de bu talebi karşılamalısınızdır. Yani ARZ'ı üretmelisinizdir.

Daha da basit anlatacak olursak müşteri TALEP eder, satıcı ise bu talebe karşılık ARZ üretir ve müşteriye ulaştırır. Müşteri ise bu ARZ'ın, TALEP'lerini karşılayacağını bildiği için size PARA verir. Yani PARA kazanmak için, ARZ üretmek ZORUNLUDUR.

Merak etmeyin, çokta kafa karıştıracak bir konu değil. Hadi müzik endüstrisinden bir örnek verelim: Bir sanatçı olarak, eğlence sektöründe bulunuyorsunuz. Yani, müşterileriniz (dinleyicileriniz) sizden EĞLENCE talep ediyor. Sanatçı olarak sizde onlara bu EĞLENCEli ' dakikaları konser, albüm, single'larınızda veriyorsunuz. Bunun karşılığında ise siz bu müşterilerin taleplerine cevap verdiğiniz için para kazanıyorsunuz. Şimdi her şey çok daha anlaşılır oldu değil mi?

"Bana yara bandı verme, beni komple iyileştir doktor!"
Diyenlerden misin?

bottom of page