top of page

PAZARLAMA

a.k.a Marketing
 

Pazarlama ana başlığı, kendi altında 3'e ayrılır:

GELENEKSEL

DİJİTAL

SOSYAL

Geleneksel pazarlama fiziksel alanlarda yapılan pazarlama türüdür. Ayrıca bu pazarlamanın içerisine radyo ve televizyon'da yürütülen kampanyalar da girmektedir. Pazarlama dünyasının ilk pazarlama türü olan Geleneksel Pazarlama, adını buradan alır.

Sanatçılar İçin Önem Sırasına Göre Geleneksel Pazarlama Örnekleri:

  • Konser, Canlı Performanslar

  • Radyo ve TV reklamları

  • Magazin Dergileri ve Gazete

  • Afiş-flyer-billboard reklamları

  • Telefon ve SMS mesajları

  • Posta servisi ile katalog gönderimi

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamadan sonra insan hayatına girmiş pazarlama türüdür. Bu tür, internetin hayatımıza kattığı ve günümüzde sosyal pazarlamanın gölgesinde kalmış, her geçen gün daha da ölen bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türüne Websiteleri ve Google Adsense'e verdiğiniz reklamların yanında bir de E-Mail ile pazarlama da girer.

Sanatçılar İçin Önem Sırasına Göre Dijital Pazarlama Örnekleri:

  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

  • SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

  • E-Mail Pazarlaması

  • Websitesi Banner Pazarlaması

İşte son olarak, pazarlama dünyasının en ama en büyük silahı, bütçe gereksinimi ile geleneksel pazarlamayı, aktiflik ve etkililik oranı ile dijital pazarlamayı gerisinde bırakmış olan pazarlama türü: Sosyal Pazarlama. Geleneksel pazarlamacılar sosyal pazarlamayı, dijital pazarlamanın içine katarlar. Sosyal pazarlama, adını sosyal medya platformlarından alır.

 

Basitçe sosyal medyada yürütülen her kampanya sosyal pazarlamanın içine girer. Biz sosyal pazarlamayı dijitalden ayırıyoruz çünkü, dijital pazarlamanın etkililik oranı markalar için %15-20 sularında iken, sosyal pazarlamanın etkililik oranı %80 ile %90 arasındadır.

 

Bu yüzden EMA olarak biz, sosyal pazarlamayı ayrı bir kutuya koyduk. Sosyal pazarlamanın önem sırasına göre örnekleri yoktur. Genel olarak algoritmaların değişmesine göre değişen bu önem sırasının tespitini yapmaya çalışmak yanlıştır. Çünkü her algoritma değiştiğinde, yeni bir platform çıktığında, bu sıralama da değişecektir.

2_edited.png

Şimdi, her şeyi bir kenara bırakalım. Buraya kadar okuduğun için sana... Evet... Sana bir teşekkür etmek ve senin bizim için ne kadar önemli olduğu hakkında bir-iki laf etmek istiyoruz... Elektronik Müzik Akademisi ekibi olarak 2021'in 2. çeyreği itibari ile paylaştığımız her bir bilgi 12K+ sanatçının kariyerine, hayatına etki ediyor. Sen de bu kocaman sayının içerisindesin. Bu fırsatı bize verdiğin için bizden sana kocaman bir "TEŞEKKÜRLER". Eğer bizi takip eden, paylaştıklarımıza yorum yapan, bize destek mesajları atan sizler olmasaydınız; Biz kesinlikle burada olmazdık.

 

Ülkemiz yatak odası ve underground sanatçılarının bize verdiği değer paha biçilemez. Biz sizin için ne kadar önemliysek, unutmamalısınız ki siz, siz de bizim için bir o kadar önemlisiniz. Umuyoruz ki bu zorlu müzik mücadelesinde uzun yıllar boyunca yanında sana destek olabilecek ve dertlerine derman olabileceğiz. Hadi daha da fazla romantizm yapmadan bilgilere devam edelim!

"Peki, bu pazarlama türlerinin müzik ile alakası ne? Ayrıca bu 3'ünün hepsini mi öğrenmeliyiz, yoksa bir tanesine mi yoğunlaşmalıyız?"

Gelelim fasulyenin faydalarına. Geleneksel, Dijital ve Sosyal pazarlamanın sanatçılar için önemini size şöyle açıklayalım...

Markanın ne demek olduğunu artık zaten biliyorsunuz. Tekrar hatırlatacak olursak, markanız sizin sahne adınızdır. Örneğin Mahmut Orhan bir markadır. Skrillex bir markadır.

Peki bir markanın oluşturulduktan sonra neye ihtiyacı var? Büyümeye! Ama... Bir markayı büyütmek günümüzde, sanatçılar gibi bütçesini ekipmana ve eğitime harcaması gereken insanlar için nasıl mümkün? Tabiki de sosyal pazarlama ile!

 

Sosyal medyada markanızı büyütmek, sürekli olarak içerik üretebilme ile gerçekleşir. Bunun yanında tabiki de insan ilişkilerini bilmeniz ve markalaşmaya hakim olmanız da lazım. Kulağa basit gibi geliyor olabilir fakat sosyal medyada markalaşmak bir-iki cümle ile anlatılacak bir konu değil. Bunu bütün detayları ile yeni kitabımız "Music Business: Ustası Ol"da öğrenmek isteyenler için anlatıyoruz. Şimdilik bizim amacımız, size temel bilgileri öğretebilmek. Daha derine inip kariyerinizi bir sonraki seviyelere taşımak istediğinizi biliyoruz, lütfen kitabınızın elinize geçmesini bekleyin.

Peki markalaşma ve pazarlamayı anladık. Üzerine bir de ustalaştık. Sırada ne var?

Sırada oluşturduğunuz (1.000 kişi olmak zorunda değil) kitleyi bir sanatçı olarak beslemeye başlamanız lazım.

Nedir beslemek? Geleneksel pazarlama çarklarını döndürmeye başlamaktır. 

Bu aşamaya geldiğinizde kariyerinizdeki bir sonraki seviyeye geçip, insanlar için sadece Spotify'da bulunan bir sanatçı olmak yerine, fiziksel ortamlarda canlı performanslar vermeye başlamalısınız.

Ufak mekanlarda performanslarınızı sergilemeye başlayın. Biletlerinizi, fiziksel albümlerinizi, üzerinde markanız bulunan ürünlerinizi üretmeye başlayın...

İşte bu aşamadan sonra kariyeriniz bir kartopu gibi ilerlemeye başlayacak. Bu kazandığınız ve sürekli artan ivmenin sebebi, sürekli bir şekilde sosyal ve geleneksel pazarlama ile kitlenizin büyümesi ve bu büyümenin size gelir olarak geri dönmesi sonucundadır.

 

Gelirinizin artması da daha etkili performanslar ve daha fazla reklam bütçesi ayırabilmek demektir.

 

Kazandığınız parayı kariyerinize yani müziğe geri yatırmalısınız ki bu kartopu daha da hızlı bir şekilde yuvarlansın. Yuvarlansın ki daha da hızlı büyüsün.

Peki bu ivme kazanmış ve sürekli büyüyen kartopunun (yani kariyerinizin) 7-8 yıl sonra müzik endüstrisinde ne kadar inanılmaz bir yere gelebileceğinin farkında mısın?

bottom of page