top of page

Remix İçin Bilinmesi Gereken 10 Temel İpucu Part 1

Güncelleme tarihi: 2 Nis 2022


Bir şarkıyı yeniden mixlemek, orjinal bir şarkıyı sıfırdan yapmaktan tamamen farklı bir uğraş gerektirir. Bazen orjinal şarkıyı yapmaktan daha kolay da olabilir. Ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, zaman alıcı ve sıkıcı bir iş haline gelebilir.


Bunun nedeni, bir remix'e yaklaşım ve bakış açısının, sonsuzluğa kadar uzanabilmesidir. Kişinin yaratıcı dünyasına göre bu durum değişebilir tabii :)


Bundan dolayı, kendinizi kolayca bunalmış gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca, yapacağınız remix'in orijinaline göre takdir edilip edilmeyeceğini düşünmek, elbette sizi zihinsel olarak yoracaktır. Ancak orijinal bir parça yapmak da, aynı korkulara yol açabildiğinden dolayı, başlangıçta bu şüphe ve düşüncelere odaklanmamalısınız.


Toparlayacak olursak, hala kendi sanatınızı icra ediyor olacaksınız. Aradaki tek fark, bu sefer beyaz bir tuvalden başlamayacaksınız. O yüzden, sakin olun :)


Şimdi kahvelerinizi alıp ekran başına geçtiyseniz, haydi başlayalım.




1. İyi Remix Kaynak Materyallerini Nerede Bulacağınızı Bilin


Çoğu zaman iyi bir remix, kaliteli kaynak materyaline sahip olmakla başlar. Çalıştığınız parçaların ses kalitesi ne kadar iyi olursa, alabileceğiniz en iyi olası ve potansiyel ses sonucu, o kadar iyi olacaktır.


Ancak deneyim kazanmak için kariyerinizin başında kaliteli materyalleri nasıl bulacaksınız? İşte sizler için derlediğimiz web siteleri;


SKIO




Indaba Music



Remix Comps Portal




Meta Pop




Spinnin’ Records Contests




Kreasound




En sevdiğiniz sanatçıların remix'lerine de göz atmayı unutmayın! Tabii 'Kopya çekin.' demiyoruz, yanlış anlaşılmasın :) Tam aksine, sevdiğiniz herhangi bir sanatçının remix'inde neler kullandığını, kendisine nasıl bir yol çizdiğini gözlemleyin.




2. Orjinal Bir Şarkının BPM'ini ve Anahtarını Bulun


Bazen herhangi bir remix'in içeriği, sizlere BPM ve şarkının anahtarını verebilir. Ancak buna hemen kanmayın! Çünkü bu bilgileri bazen, remix'te bulamayacaksınız.


Parçanın anahtarını bilmek gerekli olmasa da, hangi örnekleri kullanacağınızı seçerken veya melodiler ve akor dizileri oluştururken, daha hızlı çalışmanıza yardımcı olur. Ancak, yanlışlıkla parçanın anahtarına uymayan melodiler ve akorlar yazmanın tüm şarkınızı mahvedebileceğini unutmamalısınız.


Özellikle prodüktörlük kariyerinizin başlangıcında, anahtarla uyumlu olup olmadığını anlamak için, yeterli deneyiminiz olmayabilir. Bu nedenle, şarkı orijinalinin anahtarını keşfetmek için, vereceğimiz ipuçlarını izlemenizi kesinlikle öneririz.


Dikkat edilmesi gereken ilk adım, orijinal parçanın her zaman parçanın anahtarını ve BPM'ini listeledikleri, Beatport'ta olup olmadığını kontrol etmektir.



Orijinal parça, elektronik müziğin herhangi bir alt türüne ait değilse, Beatport'ta listelenmemiş olabilir. Bu durumda, bu bilgileri keşfetmek için kullanabileceğiniz hala birkaç numara var.


Google'a parçanın adını ve sanatçısını, ayrıca yanındaki "BPM ve anahtar" kelimelerini içeren araştırmalar yapın. Muhtemelen, başka bir web sitesinde listelenenler vardır.




3.Fazla Düşünmeyin!


Remix yapmak için belirli bir parçayı seçtiyseniz, onu duyduğunuz andan itibaren beğenmişsinizdir veya bir unsur, ilginizi ve hayal gücünüzü ateşlemiştir.


Bazen ilginizi çeken unsurlar, vokaller, davul ritmi veya melodi olabilir. Her iki durumda da, ilginizi çeken ilk ilhamı alın ve onunla birlikte hareket edin.


Not defteriniz ile birlikte oturun ve ilk dinlediğinizde aklınıza gelen tüm fikirleri yazın. Örneğin, 'Intro' nun enerjiden yoksun olduğunu düşünüyorsanız, dinleyicinin dikkatini hemen çekmek için harika bir davul ritmiyle başlayabilirsiniz.


Ancak, parçayı tekrar dinlemek veya her bir STEM'i analiz etmek için çok fazla zaman harcamayın. Not alırken sadece birkaç kez dinleyin. Ardından, onları DAW'ınıza aktardıktan sonra, remix'e yaklaşabileceğiniz sonsuz yollarda kaybolmamak için birkaç temel adımı izlemelisiniz.


İlk önce, ilginizi çeken herhangi bir öğeyi dinleyin ve onları kesin. Belirli perküsyon sesleri, synth veya garip efektler olabilir. Sadece parçalarınızdan birinde kullanacağınız ve size özel olanları saklayın. Fikrinizi değiştirirseniz, bunları her zaman geri alabilirsiniz!


Parçanın geri kalanı gerçekten sizin tarzınız olmadığından dolayı, saklamak istediğin tek şey vokalse, bunu yapın! Yepyeni bir parça olarak değerlendirmekten ve orijinal vokalin etrafında remix'inizi inşa etmekten korkmayın!




4. Kendi Tarzınızı Ortaya Koyun!


Yükselme şansınızın artacağını düşünerek, şu anda popüler olan bir tarzda bir remix yapmaya çalışmak, cazip gelebilir. Bununla birlikte remix, önceden yapılmış bir parçaya, kişisel dokunuşunuzu eklemekle ilgilidir. Bu nedenle, yaptığınız remix'i dinleyiciler beğenirlerse, müziğinizin daha fazlasını duymayı merak edecekler!


Ayrıca, paylaşılmış herhangi bir gönderiyi dinleyerek veya diğer prodüktörlerin ne yaptığı konusunda endişelenmek için saatler harcamayın. Sanatınıza odaklanın ve zamanınızı verimli kullanmaya çalışın!


Remix'i bu şekilde ele alarak daha hızlı, daha verimli ve en önemlisi, kendinize özgün bir şekilde odaklanarak çalışabileceksiniz. Demek istediğimiz, hayranlarınız parçanızı dinlediğinde, sizin yaptığınızı anlayabilmeli...




5. Kullanmak İstediğiniz Sesi Kullanın


Başka bir sanatçının parçasına gerçekten kişisel bir dokunuş eklemenin yolu, kendinize özgü olan seslerinizi ve öğelerinizi kullanmaktır. Kendi ön ayarlarınızı, sample'ları ve chain'leri, yıllarca kaydetmenin işe yarayacağı yer burasıdır.


Henüz başlamadıysanız, oluşturduğunuz ve sıklıkla kullandığınız veya yaptığınız diğer melodilerin bir parçası olan seslerle, kendi kişisel 'Sample Pack' inizi oluşturmanızı öneririz. Kulağa hoş geleceğini bildiğiniz ve sonradan değiştirebileceğiniz sesleri parçanızda kullanmak, yeni parçalara başlarken prodüksiyon sürecinizi hızlandıracaktır.


Bu aynı zamanda, becerilerinizi sergilemek için de iyi bir zaman! Bir enstrüman çalıyorsanız, neden parçanın ikinci bölümünde mükemmel bir gitar solosunu kaydetmiyorsunuz? Veya yetenekli bir piyanistseniz, orijinal akor ilerlemesini daha karmaşık varyasyonlar ve inversiyonlarla değiştirmeyi deneyin.



 

Bugünkü yazıda, remix'in ne olduğu, remix yapılmaya karar verildiğinde karşımıza çıkması muhtemel olan olumsuzlukları azaltmak ve remix'te yapılması gereken çalışma disiplini hakkındaki 10 maddenin ilk 5'ini sizlere aktardık.


Birçok prodüktör, mix ve remix terimini karıştırdığı için bu konunun detayına daha fazla inmek ve okuyuculara ayrı ayrı bilgi vermeyi amaçladık. Keyifli okumalar!

Furkan Köksal













remix nedir, remix önemi, remix yaparken bakış açısı, remix yaparken çalışma düzeni, remix yaparken çalışma düzeni nasıl olmalıdır, remix yaparken referans alma, remix yaparken kaynak bulma, remix için web siteleri, remix yaparken bpm, remix yaparken bpm önemi, remix yaparken bpm nasıl bulunur, remix yaparken şarkının anahtarı, remix yaparken şarkı anahtarının önemi, remix yaparken şarkı anahtarı nasıl bulunur, remix yaparken beatport, remix yaparken vokal, remix yaparken vokalin önemi, remix yaparken davul, remix yaparken davulun önemi, remix yaparken tarz oluşturma, remix yaparken hızlı çalışma, remix yaparken hızlı çalışma ipuçları, remix yaparken nasıl hızlı çalışılır, remix süreci, remix sürecinin önemi, remix yaparken tarzın önemi, skio web sitesi ne işe yarar, spinin records contacts web sitesi ne işe yarar, kreasound web sitesi ne işe yarar, remix yaparken referans almanın önemi




İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page