Auto-tune, uzun yıllardır kullanılan ton düzenleyici bir işlemcidir. İçerisinde tarihçesini de konu alan ve buradan ulaşabileceğiniz bir köşe yazımız bulunduğundan bu detaya fazlaca değinmeyeceğim.
Ancak kısaca özet geçecek olursak ;
Auto-Tune, başlangıçta Exxon için çalışan bir mühendis olan Andy Hildebrand tarafından hazırlandı. Hildebrand, sismik verileri yorumlama amaçlı yöntemler geliştirdi. Ancak daha sonra bu teknolojinin tespit ve analiz etmek ve akordu değiştirmek amaçlı kullanılabileceğini fark etti.
• İlk dönemler şu an olduğundan daha robotik bir hissiyatı olan Auto-tune, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte elimizdeki kayıtta olabildiğince az detone bulunmasını sağlar. Bu süreçte bazı eklentiler kullanılarak robotiklik oranı minimum düzeyde tutulur ve vokalin ton dışına çıkan frekanslarını doğru tona sokabiliriz.
• Amacı ton düzenlemek olan Auto-tune, şu anki müzik piyasasında baskın olarak tercih edilen bir araçtır. Peki doğru kullanımı nasıl olur?
• Auto-tune’u doğru kullanmak için öncelikle elinizdeki altyapının tonunu öğrenmeniz gerekli.
Örneğin: C# minör kök notalı bir altyapınız olduğunu düşünün. Autotune’un arayüzünde direkt karar notanızı seçebileceğiniz bir panel bulunmakta. Bu panel üzerinden karar notanızı ve ses renginizi belirleyip (alto-tenor, lowmale, ınstrument vb) bu karara yakın bir vokal elde ederseniz autotune’u doğru bir şekilde kullanmış olursunuz.
Gelelim autotune ile yapabileceğimiz bazı efektif oyunlara..
1- Ana Vokal Üzerinde Distorte Edilmiş Auto-tune Kullanımı
Ana vokal üzerinde Auto-tune kullanımı adliblere nazaran daha fazla dikkat ve özen isteyen bir durumdur. Özellikle distortion ile birlikte kullanımı gerekli özeni göstermediğiniz zaman vokalin dinamiğini istediğimizden fazla bozabilir.
Distorte autotune kullanımı ikiye ayrılır:
Birinci kullanım, Auto-tune’un hissiyatını daha dolgun bir hale getirmek için düşük oranda distortion uygulamasıdır. Hemen hemen her autotune’lu vokalimde kullanırım.
İlk olarak fazla patlamaları önlemek adına DeEsser kullanıp pick’lerin önüne geçelim. Hemen ardından parametrik EQ yardımı ile High Cut- Low Cut yaparak distortion için vokale yer açalım.
Sonrasında herkesin elinde olduğunu düşündüğüm ve benimde ücretsiz pluginler arasında vazgeçilmezim olan Camel Crusher adlı plugin üzerinden vokali düşük oranda distorte edelim.
• Buradaki amaç, Auto-tune’u toklaştırmak olduğundan oranın yüksek olmaması dinamik açıdan en sağlıklı hamle olacaktır.
• Son olarak vokalinizin tizlerine patcher ile saturasyon+reverb ekleyerek duyum dolgunluğunu elde ederek mixinize devam edebilirsiniz.
• Şimdi en heyecan verici ve bir nebze zorlayıcı olan full+full distorte vokali dinamik kayıp oranı en düşük olacak şekilde miximize yedirmeye.
• Bu teknik her tarza uygun olmamakla birlikte Darktrap, hardtrap gibi vurucu altyapılar üzerine aldığınız kayıtlarda mükemmel bir duyum elde etmenizi sağlayacaktır.
Burada konuya ön mix'ten gireceğim.
- Vokalinizi atadığınız ilk mixer kanalı üzerinde elinizdeki kayıt standartlarında ön mixinizi yapmaya başlarsınız. Ancak şu an vokali distorte edip tune ile birlikte patlatacağımız için ön mix esnasında düşük frekansları minimum ölçüde her zamankinden daha az kesintiye uğratın. Mid ve tiz frekansları ise duyumunuza göre olabildiğince yüksek oranda tutun.
- Ufak bir compressör ile yarattığımız frekans karmaşasını bir sıkışmışlık hissiyatına sokup ana miximize geçiş yapabiliriz.
- Ana miximizde ilk olarak yaratmak istediğimiz distorte oranını gözden geçirelim.
- Zihnimizde şablonu oluşturduktan sonra ilk olarak bir eq yardımı ile vokalin patlayan frekanslarını düşürüp, geride kalan frekanslarını en fazla 1db olacak şekilde ön plana çıkartalım. Unutmayın ön mixinizde tiz ve mid frekansları yeterince ön plana çıkarttınız... :)
• Hemen ardından Auto-tune pluginimizi ekleyip karar notamızı seçerek gerekli ön ayarları yapalım.
• Elde edeceğimiz tokluğu daha yoğun bir hale getirip aynı zamanda rahatlatmak adına bir delay ekleyip autotune’u yayıyoruz.
• Eklediğimiz delayın low ve high frekanslarına cut yapıyoruz.
• Hemen ardından vokali distorte etmeye geçiyoruz.
• Bu esnada FL Studio'nun stok plugini olan Distructor’ü kullanabilirsiniz. Plugin içerisindeki distortion harici efektleri kapatıp altyapınızın yoğunluğuna oranla vokalinize distortion uygulayarak patlatın. Ancak bunu yaparken vokalin anlaşılırlığını kaybetmemek adına çok dikkatli olmanız gerek.
• Sonrasında bir fet compressor yardımı ile vokalinizi sıkıştırın.
Elde ettiğiniz duyum distortion ile patlatılmış karanlık bir vibe uyandırarak parçanıza agresyon katacaktır.
2- Ablib Vokallerinizde Auto-tune Kullanımı
Adlib vokaller bir eserin neredeyse olmazsa olmazlarıdır. Henüz ilk parçasını çıkartacak arkadaşlarımız mix için tek kanal kayıt gönderip bu etkinin elde edilebileceğini düşünüyor. Elde olan kaydın birkaç kopyası eklenip belli başlı düzenlemelerle adlib vokal oluşturulabilir evet. Ancak piyasa standartında dinlediğimiz işlerde hissettirilen etki yapılan proje içerisinde minimum ölçüde hissedilir.
Bu yüzden kayıtlarınızı alırken ortalama olarak bir ana vokal, üç double vokal, ve üç adlib vokal olarak alın. En azından istediğiniz etkiyi elde edebilme oranınız daha yüksek olur. Tabi bu zincir yaptığınız türe göre ve vokalinizin yeterliliğine göre değişkenlik gösterebilir.
Adliblerde Auto-tune kullanımı esnasında pan (sağ sol dağılım) ayarları ve EQ kullanımının önemi büyüktür.
İlk olarak dikkate almanız gereken husus vokalinizin detone olmamasıdır.
Aksi taktirde melodyne ile müdahale etmek zorunda kalırsınız.
Şimdi ise bu tekniği uygulamaya geçelim;
Adliblerinizi EQ yardımı ile temizleyip Auto-tune'un dağılabilmesi adına kaydınız üzerinde yer açın. Low frekansları erkek vokallerde 180 hz civarında cutlayın. Eğer kadın vokal ise 100 hz yeterli olacaktır.
Vokalinizde Fruity Flangus yardımı ile stereo hissiyatı yaratıp vokali yumuşatarak frekans dağılımını oluşturun.
"Eğer sağ ve sol olarak iki kanal adlib vokaliniz mevcutsa bu efekti minimum ölçüde tatlandırmak adına kullanın."
Hemen ardından saturasyon kullanarak vokalinizi biraz renklendirebilirsiniz.
Sonrasında Auto-tune'u ekleyip altyapınıza uygun bir biçimde tonunuzu seçin.
Son olarak biraz reverb ile birlikte adlib'lerinizin atmosferini oluşturun. Eq ile reverb'ün low ve hıgh frekanslarını daraltın.
Bu teknikte dikkatinizi çektiyse compressor'ü devreye sokma ihtiyacı duymadım. Projenizi bütün halde dinleyip levelling yaparak compressor kullanmadan yükselmelerin önüne geçerek işlemcinizden tasarruf edebilirsiniz..
3- Auto-tune Bus-Sidechain Kanalı
• Auto-tune, günümüzde amacından çok efektif olarak kullanılmakta.
Bu durum göz önünde bulundurularak tune efekti üzerine çok fazla teknik geliştirilip piyasa işleri üzerinde iyi bir pazarlama yöntemi olarak kullanılmıştır.
• Auto-tune sidechain kanalı, ana vokale müdahale etmektense tek kanal kayıtlarla birlikte yer yer adlib ve back vokaller ile parçanızı renklendirmeyi amaçlamaktadır.
• Az önce bahsettiğim adlib vokal tekniği ile arasındaki en büyük fark mixin tek kanal üzerinden işlenmeyişidir.
• Ana vokalinizi ve adlibinizi mixledikten hemen sonra adlib vokal kanalını ana vokal kanalına sidechainleyerek Auto-tune'u adliblerinizde baskın ve her iki kanalda anlaşılır şekilde ön planda tutabilirsiniz.
• Bu işlemi yapmadan önce elinizdeki adlib her ne kadar karar notada olursa olsun melodyne/newtone üzerinden iniş çıkışlar yapmaya özen gösterin. Yaptığınız işlemin amacı Autotune uygulanmadan önce vokalde ekstradan robotik duyum oluşturup adlib vokali ana vokalden bağımsız bir duyuma ulaştırmaktır. • Autotune Bus kanalı kullanarak elde edeceğiniz adlibler üzerinde reverb oranını normalde olduğundan daha düşük tutmaya özen gösterin. Reverb her ne kadar atmosferi oluşturmaya yardımcı olsa da bu gibi tekniklerin kötü sonuçlanmasına neden olabiliyor. • Reverb'ü düşük oranda tutup bir türlü içinize sindiremediyseniz işleyişe göre eklentiyi otomasyona sokup bar sonlarında yükselişe geçirebilirsiniz. Böylelikle hem yaptığınız mix dinamiğini korur, hemde alışılagelmiş duyumunuzu bir nebze elde tutmuş olursunuz.
Autotune hakkında teknik bilgiler aktardığım yazımın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere!
Darky
Auto-tune nedir, Auto-tune nasıl kullanılır, Auto-tune niçin kullanılır, Auto-tune ne işe yarar, Auto-tune bus kanalı nedir, Auto-tune ile distortion kullanımı, Auto-tune retune speed nedir, Auto-tune input type nedir, Auto-tune key nedir, Auto-tune scale nedir, Auto-tune tonu neye göre belirlenir, Auto-tune scale neye göre belirlenir, ana vokalde Auto-tune kullanımı, Auto-tune ana vokalde nasıl kullanılır, Auto-tune ana vokalde niçin kullanılır, back vokalde Auto-tune kullanımı, Auto-tune back vokalde nasıl kullanılır, Auto-tune back vokalde niçin kullanılır, mixing aşamasında Auto-tune, Auto-tune öncesi melodyne kullanımı, Auto-tune kullanırken nelere dikkat edilir, Auto-tune ile compressor kullanımı, Auto-tune efektif olarak nasıl kullanılır, Auto-tune ile neler yapılabilir, Auto-tune kullanımı öncesi ne yapılabilir, Auto-tune'u kim buldu, Auto-tune nasıl bulundu, Auto-tune ile eq kullanımı, Auto-tune ile saturasyon kullanımı, Auto-tune nasıl doğru kullanılır
Comments