top of page

Rap Vokalini Elektronik Müziğe Uyarlama

Güncelleme tarihi: 18 Ara 2020




Bu yazımızda sizlere Elektronik Müzik Akademisi'nden paylaştığımız videonun detaylarını vereceğiz ve bir rap vokalini elektronik müziğe nasıl uyarlayabileceğimizden bahsedeceğiz. Bu yazının amacı sizlere bir vokale sadece stock pluginler (DAW'ınızla beraber gelen pluginler) ile neler yapabileceğinizi göstermektir. Hadi başlayalım!


Bir rap vokalini elektronik müziğe uyarlamaya çalışırken bazen biraz daha agresif, dikkat çekici ve geniş bir vokaller elde etmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda bu vokali daha dans edilebilir hale getirmek için hızlandırmak veya yavaşlatmakta isteyebilirsiniz. İşte biz tam da bunu yaptık, ilk önce vokalimizi daha yırtıcı olması için hızlandırdık ve pitch değerini 600 cent azaltarak kalınlaştırdık. Daha sonra ise efektlerimizle elde ettiğimiz sesi manipüle etmeye ve istediğimiz şekle getirmeye başladık.


Videoda ilk aktifleştirdiğimiz efektimiz ekolayzırımızdı. Bu ekolayzırda genel olarak arttırmak ve kısmak istediğimiz frekanslarımız üzerinde kabaca çalıştık. Bu spesifik vokalin 1 kHz ile 2.5 kHz arasında bir artışa ve 200 Hz civarında da biraz kısılmaya ihtiyacı vardı.




İkinci ekolayzırımızda ise Mixing: Ustası Ol kitabında bahsettiğimiz sebeplerden dolayı istemediğimiz frekansları, vokalimizin anahtar notasını da göz önünde bulundurarak göre tamamen kapattık. (Bkz: *Mixing: Ustası Ol, syf 22, "Frekansları Anlamak")


*Mixing: Ustası Ol kitabımızın linki yazının en sonunda.




Üçüncü olarak ise EQ pluginimizle vokalimizi biraz daha parlatıp, 20 kHz civarındaki tiz frekanslarımızıda kıstık.




FL Studio'nun stock plugini olan FX ile ise sesimize hafif bir karakter katmak istedik. Bunun sebebi sesimizde biraz agresiflik aramamızdı.




Gelelim kendilerine kanal açtığımız efekt tiplerine. Bu spesifik parçada biz sadece vokal için üç adet reverb kanalı, bir adet distortion ve bir adet delay kanalı kullandık. Yukarıda distortion ayarlarını ve distortion zincirine eklediğimiz EQ pluginini görebilirsiniz. EQ pluginini distortion plugininden sonra eklediğimiz için, ekolayzır pluginimiz aşırı parlak olan ve distortion plugininden kendisine aktarılan frekansların 10 kHz ve üzerini kısacak. Bu da vokalin kulağı tırmalamasını engelleyecek.




Burada ise kullandığımız reverb efektlerini görüyorsunuz. Bu pluginlerin nasıl farklı highcut, lowcut ve büyüklük seviyesinde, aynı zamanda hepsinin de mixer üzerinde kısık bir seste kullanıldığını görebilirsiniz. Tabiki biz bu reverbleri parçanın içerisinde otomasyonlar ile açıp, kapatıyor ve ses şiddetini değiştirerek parçamızda varyasyon oluşturuyoruz. (Bkz: Mixing: Ustası Ol, syf 96, "Otomasyonların Ustası Ol")




Son olarak ise gelelim delay pluginimizin ayarlarına. Bu ayarlarda tempo sync'nin açık olması, cutoff değeri, delay tipi (ping pong) önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.


Reverb ve delay pluginlerimizi daha geniş ve büyük bir vokal elde etme amacıyla ve daha çok stereo alanımızı doldurmak için kullandık. (Bkz: Mixing: Ustası Ol, syf 60, 61, 62, "Delay Giriş", "Delay Parametreleri", "Farkını Yarat: Delay")


İşte bu kadar, sadece yerinde mixing bilgisi ve de aynı zamanda pluginleri ve otomasyonları doğru bir şekilde kullanarak stock pluginler ile harika işler çıkartabilirsiniz.


Mixing aşamasında seviyenizi ilerletmek ve daha derine inmek istiyorsanız "Mixing: Ustası Ol" kitabımıza bir göz atmanızı öneririz.



Akademi herkese başarılar diler!


Etiketler:

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page