top of page

Beat Lisansları Hakkında Video



Bu yazıdaki çıkarımlar:


Beat Shop'ta hiçbir lisansta,

- Limitleme yok

- Kur farkı yüzünden tonlarca para harcama yok

- MP3-WAV lisansı yok, aynı fiyata STEM lisansı var.

- Beatler Akademi tarafından mixlenmiş olarak gelir.


Selamlar Akademi! Dünyada beat satış ve kiralama işlerinin nasıl olduğuna bir aydınlık getirmek istedik. Direkt konuya geçelim...


Her platformun kendine özel sözleşmeleri vardır. Beati satın aldığınız an bu platformun sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız. Bu sözleşmeler ile beatler lisanslanır. Bu lisanslar ödediğiniz paraya göre değişir. Bu lisanslar sizin izlenme-dinlenme-tıklanma sayınızı limitleyebilir.


Örneğin lisansınızda şu ibare yer alabilir: "X tarafından yapılmış Y beatine 50 dolar ödedin ve MP3 lisansını satın aldın. Bu lisanslı bir beat ile 10.000 tıklanma alabilirsin. 10.000 tıklanmaya ulaştığında, kazanığın paranın yarısı beatin prodüktörü ile paylaşmak zorundasın."


Ya da şöyle bir ibare yer alabilir: "10.000 tıklanmaya ulaştığında bize beat için ödediğin paranın 4 katını ödemek zorundasın."


Bu yüzden satın alırken satış sözleşmesine dikkat etmelisiniz. Bu satın aldığınız beatler sizin geleceğinizi elinizden söküp alabilir. Farkında olmadan böyle limitleyici lisansa sahip olan bir beat ile parçanız başarıya ulaşırsa, başarılı olmanızın hiçbir anlamı kalmayabilir.


Eğer bu sözleşme maddelerine ve ibarelerine uymazsanız, tarafınıza ciddi telif hakkı davaları açılabilir. Çünkü beati satın almış olsanız bile, beatin telif hakları prodüktöre aittir ve siz satın aldığınız an sözleşmeyi elektronik olarak kabul etmiş/imzalamış olursunuz. Yani sözleşmenin aksini yaptığınız taktirde bilmeden kendinizi hukuki bir sürecin içinde bulabilirsiniz.


Beat Shop'ta böyle saçmalıklara ve zorbalıklara yer yok.


Beat lisanslarının türlerinden bahsedelim size. Lisanslar 2'ye ayrılır:

1- Özel lisanslar (Exclusive)

2- Özel olmayan lisanslar (Inexclusive/Lease yani kiralık)


1- Özel lisanslar: Bu lisanslı beatleri satın aldığınızda bu beati dünya üzerinde başka hiçkimse kullanamaz. Kullanırsa siz bu lisans ile kullanan kişinin parçasının gelirleriye el koyabilir veya parçasını internetten sildirebilirsiniz.


2- Kiralık/Özel olmayan lisanslar: Bu lisanslar 3'e ayrılır:

a- MP3 lisansı

b- WAV lisansı

c- STEM (TRACK OUT) lisansı


Bu lisanslar kat kat daha ucuzlardır fakat limitlemeler ile birlikte gelirler. Eğer özel lisanslara paranız yetmiyorsa, bu büyük ihtimal ünlü bir sanatçı olmadığınız içindir. Bu yüzden kiralama lisansları sizin için idealdir. FAKAT, limitlenmek sizin için ideal değildir.


Beat Shop'ta izlenme-tıklanma-dinlenme sınırı yoktur! Geleceğinizi bizim elimize bırakmak zorunda değilsiniz. AYRICA, beat satın aldığınızda size hem MP3, hem WAV, hemde STEM'ler atılır.


Ayrıca beatlerin mixini Elektronik Müzik Akademisi yapar. Fakat istterseniz Stemlere sahip olduğunuz için beate kendi mixinizi yapabilir, içerisindeki beğenmediğiniz sesleri çıkartabilirsiniz.


Peki bu lisansların fiyatı nedir? Hadi gelin başka platformlardaki ortalama fiyatlara göz atalım.


1- Özel Lisanslar 400$-1000$

2- Özel Olmayan Lisanslar

a- MP3 Lisansı 30$

b- WAV Lisansı 70$

c- STEM Lisansı 70$-300$


Fiyatlar dudak uçuklatıcı değil mi? İşte biz, bu kur farkından can çekişen sanatçılarımızın yardımına koşuyoruz. Kur farkını ortadan kaldırıyoruz!


Peki, Beat Shop'taki beatlerin hangi lisansa sahip olduğunu nasıl anlarız?


Biz Akademi olarak 2 farklı lisansa sahibiz.


1- Özel Lisans 300+ TL

2- Standart Lisans 100 TL - 250 TL


Özel lisanslar büyük sanatçıların bütçesine göre tasarlanmıştır. Standart lisanslar ise orta ve ileri seviye sanatçılar için tasarlanmıştır. Ayrıca lisanslarımızda hiçbir şekilde tıklanma, izlenme limiti yoktur.


Daha fazla kaynaktan bu konuyu araştırmak istiyorsanız, İngilizce videolara YouTube'da "Beat licenses explained" yazarak bakabilirsiniz.


ÖZET


Beat Shop'ta hiçbir lisansta,

- Limitleme yok

- Kur farkı yüzünden tonlarca para harcama yok

- MP3-WAV lisansı yok, aynı fiyata STEM lisansı var.

- Beatler Akademi tarafından mixlenmiş olarak gelir.

BONUS: Beat'in artwork'ü de sizlere verilir. Bu sayede grafikere para vermek veya saatlerinizi harcamak zorunda kalmazsınız. Sadece artworkün üzerine isminizi yazın. Bu kadar!

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page