top of page
Yazarın fotoğrafıEmrave

Mix Öncesi Yapılması Gereken 5 Önemli Hazırlık

Mix yapmadan önce mix'in neden ve niçin yapıldığını sorgulayıp öğrenmek gerek.


Dinlediğimiz tüm şarkılarda gerek alınan vokal kayıtları, enstrüman kayıtları, kullanılan synthesizer soundlar, piyasaya sürülmeden evvel belli başlı işlemlerden geçirilmekte.


Yapılan bu işlemlere mix adını veriyoruz.

Mix'i kısaca örneklendirecek olursak bir tahta parçasını işleyip onu kullanılabilir, satışa sunulabilir hale getirmek gibi ses dalgaları üzerinde yapılan bir eylemdir. ‘ Her iş uzaktan bakıldığında basit gibi gözükür. Ancak zorluğu olmayan hiç bir iş söz konusu değildir.’ Mix'e başlamadan yapılması gerekenlere değinmeye başlayalım;

1- İyi duyum, dinlenmiş bir kulakta başlar Örneğin bir vokal kaydı aldınız ve heyecan içerisinde mixlemek istiyorsunuz. Heyecanınız sizi müzik yapmak üzere bir adım öteye taşıyacak olsa da kapıldığınız duygu ardında saklanmış aceleciliğiniz sizin duyumunuzu kötü yönde etkileyebilir.

Kayıt esnasında sesi fazlasıyla dinlediğiniz için hemen kaydın ardından mix'e başlarsanız bazı hataları gözden kaçırabilirsiniz. Bir ses mühendisi ile çalışmıyor, projelerinizi kendiniz mixliyorsanız alınan kaydın üzerinden biraz ara vermenizi öneririm.


Verdiğiniz ara duyum sağlığınız açısından size iyi yönde etki edecek ve işlemlerinizi daha doğru bir yol izleyerek yapmanızı sağlayacaktır.


2- Yaptığınız türün örneklerini dinleyip fikir alın Piyasadaki işlere göz atmanız size mix öncesinde birçok fikir verecektir. Yine vokal mix üzerinden örneklendirecek olursak sesi ön plana çıkartan elementleri farklı işlerden duymak parçanız üzerinde oluşturacağınız etkinin aklınızda canlanmasına yardımcı olacaktır.

Drill bir parça yaptığınızı düşünün. Vokalinizin bass frekanslarını yüksek oranda düşürürseniz elde ettiğiniz duyum muhtemel bir olasılıkla altyapınızdan bağımsız olup şarkınızın ruhunu öldürecektir. Bu gibi tatsızlıklarla karşı karşıya kalmamak adına mix öncesi piyasadaki işleri dinlemeniz size büyük fayda sağlayacaktır.



3- İyi kayıt = İyi mix Bir çok arkadaşımızın profesyonel derecede kayıt imkanı ne yazık ki olmuyor. Ancak elinizde bulunan imkanlarla alabildiğiniz en kusursuz kaydı alıp mix'e o şekilde başlarsanız aradaki fark anlaşılır derecede büyük olacaktır.

Ama dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Ölü sessizlik temiz kayıt demek değildir. Kayıt aldığınız ortamı tamamen sağır bir hale getirmeniz kaydınızı iyileştirmenin tam aksine vokalin ruhunu öldürebilir. Bu yüzden elinizden geldiğince akustik düzenlemenizi yapıp kaydınızı o şekilde almanızda fayda var.




4- Ses seçimi yapın Eğer hedefiniz profesyonele yakın bir mix ise seçtiğiniz seslerin de öyle olması gerektiğini unutmayın. Elinizdeki sample ve soundlar birbiri ile ne kadar uyumluysa mixiniz de bir o kadar bütünlüğünü korur.


Bozuk ve anlaşılması zor sesler size zaman kaybından başka bir şey vermeyecektir.


5- Levelling yapın Altyapınızı yaptınız, mixlemeye başlayacaksınız ve seslerin gereksiz yere uç noktada olduğunu fark ettiniz. İşte tam bu noktada devreye levelling giriyor. Ses seviyelerini düşürmenin belli başlı birçok yolu vardır ancak yapılan en ufak hata elinizdeki sesin dinamik yapısını bozabilir.

"Her kanalda limiter kullanır, sesin limitini belirlerim. Ne var ki bunda? " dediğinizi duyar gibiyim.


Eğer böyle bir işlem yaparsanız işlemcinize gereksiz yük bindirip o hiç sevmediğimiz cızırtılara maruz kalırsınız.


"Peki, ne bu levelling? Nasıl yaparım?" diyecek olursanız konuya yavaştan bi açıklık getirelim.


Levelıng'i kısaca açıklayacak olursak mix öncesi ses oranlarını düzenleyip, mix için hazır hale getirmektir.

Mixerinizde yer alan volume ivmelerini duyum oranınıza göre en uç vuran elementten başlayarak ses seviyelerini yükselterek levelling yapabilirsiniz. Ortalama bir ayar ile bunu örneklendirecek olursak Drum Elementleri -6, Ana melodiniz -10, backleriniz için -12 ila -15, FX vb öğelerinizi ise -20 ila -21 bandında tutarak ortalama bir ideal duyum elde edebilirsiniz.




 

Bu maddeleri uyguladıktan sonra mix'e başlarsanız daha sağlıklı bir proje elde etmiş olursunuz. Daha sonraki yazılarımda vokal mix ağırlıklı olarak ilerleyeceğim. Edindiğim ve üstüne doğaçlama yaparak keşfettiğim teknikleri sizinle paylaşıp, bir nebze de olsa size yardımcı olacağım. Güncel bilgilerden haberdar olmak için EMA-LAB'i takipte kalmayı unutmayın. Darky















Vokal kaydı, vokal mix, mix'e hazırlık, mix öncesi yapılması gerekenler, referans parçanın önemi, mix neden yapılır, mix niçin yapılır, duyum sağlığı nasıl korunur, mixing öncesi levelling nasıl yapılır, mix öncesi ses seçimi, mixing aşamasına doğru, ham vokal kaydı nasıl yapılır, akustik düzenleme, müzikte ambiyansın önemi, mixingde ses yalıtımının önemi, frekans aralıkları, mixing önemi, synthesizer mix nedir, mixingde drumlar, enstrüman mixi nasıl yapılır, mixingde levelling nedir, mixingde levelling niçin yapılır, doğru mix nedir, doğru sound nasıl bulunur, mix esnasında volume ayarları, mixte limiter kullanımı, mix'de zamanlama, kusursuz vokal kaydı, mixte ana melodi desibeli, mixte fx desibeli








İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page