top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Müzik Prodüktörünün Disiplini Nasıl Olmalı?

Bir müzik prodüktörü veya adayı olarak geliştirebileceğiniz en önemli becerilerden biri (prodüksiyon becerileri dışında…), zihinsel disiplin ve iş ahlakınızdır.


Çok yetenekli ve çalışkan bir insan olabilirsiniz ancak kendi disiplininizi oluşturmazsanız, işlerinizi zamanında yetiştiremeyecek, motivasyonunuz ve yaratıcılığınız yavaş yavaş kaybolacaktır.





Prodüktör olmak sadece yaratıcılık, tutku ve müzik sevgisi gerektirmez. Aynı zamanda sıkı çalışma, sabır ve özveri gerektirir. Şimdi isterseniz hep birlikte disiplinin, prodüktörler açısından önemi hakkında konuşalım:




• Daha iyi ve daha hızlı!


Müzik prodüksiyon yolculuğunuzda disiplininizi geliştirirseniz, çok daha hızlı geliştiğinizi bizzat kendini görecek ve hissedeceksiniz.


Aslında bunun sebebi, oldukça basittir. Disiplininizi kendi çalışmalarınıza uyguladığınızda, çalışmalarınıza daha fazla zaman ayırabileceksiniz. Böylece, sağlıklı düşünüp sağlıklı kararlar alacaksınız. Ayrıca uygulamak istediğiniz her işlem, kafanızda daha da şekillenecektir.




• Kendinize Belirli Bir Kitle Oluşturun


Zaman içerisinde tutarlı olmak, hayranlarınızla etkileşim kurmanın en iyi yoludur. Düzenli olarak içerik yayınlarsanız, kitlenizin sadık kalması daha olasıdır. (Bunun müzik ile alakalı olması gerekmez. Kitlenizi nasıl geliştireceğini merak mı ediyorsunuz? Sosyal medyada hayranlar ile düzenli olarak etkileşim kurmak, ara sıra paylaşım yapmaktan daha da iyidir! )






• Prodüktör Olarak Kendinize Olan Güveniniz Artar


Tutarlı bir şekilde çalışmak, gerçek bir güven arttırıcı unsurdur. Müziğinizi yapmanız gerektiği halde, TV karşısında tamamen verimsiz bir gün geçirmenin ne kadar kötü hissettirdiğini hepimiz biliyoruz. Prodüksiyonda hedefler belirlenerek ve bu hedeflere bağlı kalmak harika bir duygu olmakla birlikte, daha fazla müzik yapabilmeniz için size daha fazla ilham verebilir.




• Daha Fazla Müzik, Daha Fazla Fırsat!


Müzik yapım sürecinde disiplinliyseniz şirketlere, tanıtımcılara vb. göstereceğiniz daha fazla müziğiniz olacaktır. Böylece, daha fazla fırsat elde etmiş olacaksınız.


Şimdi asıl konumuzun üzerinde duralım: Bir müzik prodüktörü olarak belirli bir disipline nasıl sahip olabilirsiniz ?







1. Hedeflerinizi Yazın!


Öz disiplininizi geliştirmenin bir anahtarı, ulaşmak istediğiniz hedeflerinizi yazmaktır. Hedeflerinizi yazmak, motivasyon için güçlü bir araçtır. İster ‘Google Takvim’ de görevler oluşturun, isterseniz hedeflerinizi fiziksel olarak yazıp duvarlarınıza yapıştırın. Burada seçimi elbette size bırakıyoruz. :)







2. Hayatınızın Diğer Alanlarında da Disiplinler Oluşturun


Disiplinli olmak ve hayatınızın diğer alanlarında da hedefler belirlemek, müzikte yaratıcılığınız ve motivasyonunuz için oldukça önemli bir etkiye sahiptir.


Örneğin; sağlığınız veya zindeliğinizle ilgili disiplin oluşturmak, büyük bir zincirleme etkisine sahip olacaktır. Benzer şekilde aşırı derecede sosyal medya kullanımı veya oyun oynama gibi alışkanlıkları ortadan kaldırmak, işinize odaklanmanız için size çok daha fazla zaman kazandıracaktır.


Disiplin, momentuma dayanır. Kendinizi diğer alanlarda geliştirdiğinizde, olumlu bir ivme oluşmaya başlayacak ve iyi, yaratıcı alışkanlıklar oluşturmanız, çok daha kolay hale gelecektir.







3. Keşif Aşaması


Şunu ne kadar söylesek azdır: Deadmau5’ten Hans Zimmer’a kadar herkes, bir şarkının prodüksiyonu veya aranjesi söz konusu olduğunda, yaratıcılıkta engellerle karşılaşacaktır.


Tüm zamanların tartışmasız en ikonik film bestecisi olan Hans Zimmer, yaratıcılıkta oluşan rutinlerden kaçınma sürecini, ‘keşif aşaması’ olarak nitelendirmiştir. Bunu yapmak için, yeni bir proje açmış ve bulduğu her melodiyi veya akoru, herhangi bir yargılama olmaksızın kaydetmiştir.


Bu, sizin için mükemmel olan fikir veya fikirleri, bulma baskısı olmadan, yaratıcılık enerjinizin akışını sağlayacak etkili bir tekniktir. Buradaki ana fikir şudur:

Her ne kadar kötü olursa olsun bir şey üretmek, hiçbir şey üretmemekten daha iyidir. Çünkü harika bir şey yaratma zorunluluğu ortadan kalkmış olacaktır.



4. Dikkat Dağınıklığı Yaratan Öğeleri Kaldırın


Dış etkenler, prodüktörler ve genel olarak sanatçılar için en büyük engel olabilmektedir.


Örnek olarak telefonu verebiliriz. Burada kendinize şu soruyu sormanızda fayda var: ‘Prodüksiyon esnasında telefonunuza gerçekten ihtiyacınız olacak mı? ’


Telefonunuzu uzağa, sessize, hatta odanın diğer tarafına koymayı deneyin. Bir parça üretirken bir telefon bildirimini kontrol etmek, yaratıcılık enerjnizi tamamen mahvedebilir ve çalışmanızda, gereksiz ertelemeler yapmanıza yol açabilir.


Ayrıca, düzenli bir ortamda çalıştığınızdan emin olun. Masanızın temiz, düzenli ve fiziksel dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış olduğuna emin olun. Dağınık bir ortamda çalışıyorsanız, genellikle odaklanamaz ve çalışmanızda ilerlerme kaydedemezsiniz.







5. Kendinize Fazla Yüklenmeyin!


Son olarak, size bir şey söylemek istiyoruz:


‘Belirli hedeflere ulaşamadığınız için kendinizi, çok fazla hırpalamayın.’

Hedeflerin belirlenmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştik. Ancak hepimiz insanız. Muhtemelem tüm hedeflerinize ulaşamayacaksınız. Durun hemen kızmayın.. :)


Örneğin, günün sonunda bir şarkıyı bitirmek için bir hedef belirlediniz ancak mix işlemi, tahmin edilenden daha uzun sürdü. Bunun için kendinize fazla yüklenmeyin.


Hedeflerinize neden ulaşamadığınıza çok fazla takılırsanız, motivasyonunuzu tamamen kaybedebilir ve uzun vadeli disiplin oluşturmayı daha da zorlaştırabilirsiniz. Unutmayın:


‘Uğraştığınız sanat eseri için çalışıyorsunuz. Bazı iyi şeyler zaman alır.’

 

Hayatımızın genel bir sorunu olan disiplin hakkında bir yazı yazdım. Buradaki asıl önemi olan nokta, disiplini müziğimize uygulamaktır. Hedeflerimizin peşinden disiplinli bir şekilde gidemezsek, her an kriz ortaya çıkabilir. Bu yazıda asıl amaç ise, müzik ile uğraşan bir bireyin oluşabilecek krizleri hafif bir sıyrık ile atlatmasını sağlamaktır.

Furkan Köksal




Kaynakça: https://www.producersphere.com/build-discipline-as-a-music-producer/



Müzikte disiplinin önemi, müzikte nasıl disiplinli olunur, müzikte zihinsel disiplin nedir, müzikte iş ahlakı nasıl olmalıdır, müzikte sıkı çalışma nasıl sağlanır, müzikte nasıl hızlı gelişirim, müzikte hızlı gelişmenin ipuçları, müzikte kitle nasıl oluşturulur, müzikte içerikler ne sıklıkla yayınlanmalı, müzisyenlikte özgüven nasıl kazanılır, müzikte nasıl verimli olunur, müzikte verimli olma ipuçları, müzikte hedefler nasıl belirlenir, müzikte ilham sıkıntısı nasıl atlatılır, müzikte nasıl fırsat yaratılır, müzikte yaratıcılık artırma, müzikte motivasyon sağlayan unsurlar, müzik için motivasyon nasıl sağlanır, müzik çalışırken odaklanma nasıl olmalıdır, müzikte yaratıcı alışkanlıklar kazanma, müzikte keşif aşaması nedir, müzik aranjesinde disiplinin yeri, müzikte yaratıcılığın zorlanması, müzik prodüksiyonu ipuçları, müzikte üretkenlik nasıl kazanılır, müzik prodüksiyonunda yaratıcılık için rutinler, müzikte yaratıcı enerji nasıl oluşur, müzik prodüksiyonunda dikkat dağınıklığı nasıl engellenir, müzisyen disiplininin önemi, müzisyen disiplini nasıl olmalıdır



İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page