top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

FL Studio’da ZGameEditor Nasıl Kullanılır?

Merhaba, bu haftaki yazımda sizlere FL Studio’da basit ve profesyonel şekilde nasıl video hazırlanır onu anlatmaya çalışacağım. Umarım faydalı bulursunuz. Hadi başlayalım.


• Çoğumuzun bildiği gibi FL Studio sesler üzerine kurulu bir programdır. Fakat FL Studio’da video yapabileceğinizi biliyor muydunuz?


Evet, FL Studio’da başka bir 3. taraf yazılıma gereksinim duymadan profesyonel şekilde videolar hazırlayabilirsiniz. İsterseniz hazır video altyapıları kullanın; isterseniz de sıfırdan profesyonel bir video düzeni yapın. Sizlere ikisini de göstereceğim.




1-) Video Sihirbazı


• Dediğim gibi FL Studio’da video hazırlamak için hazır altyapılar kullanabilirsiniz. İlk olarak bu seçeneği inceleyelim. Buradan ulaşabileceğiniz önceki yazımda da bahsettiğim gibi, FL Studio’da video sihirbazını “File > Export > Video file…” yolunu izleyerek açabilirsiniz. Hadi biraz inceleyelim.





• Yolu izledikten sonra karşımıza bir sürü video altyapısı gösteren bir pencere açılacak. İstediğiniz altyapıyı kullanmakta özgürsünüz. Bundan sonra sadece birkaç tane ayar yapmanız gerekiyor. Şarkı ismi, yapımcısı, ek not vs…





• Buradan sonra tek yapmanız gereken “Continue to render and save video… butonuna tıklamak.


• Ardından karşınıza render ekranı (Videoyu işleyeceğiniz ekran) çıkacak. Hangi kalitede ve hangi çözünürlükte olacağını seçip rendera başlayabilirsiniz.



2-) Sıfırdan Video Hazırlama


• Gelelim daha yorucu fakat istediğimizi eklemekte özgür olduğumuz yönteme. Bunun için Plugin Picker’dan ihtiyacımız olan “ZGameEditor Visualizer” pluginini seçeceğiz.


• Plugin Picker’da önümüze çıkan ekrandan “Visual” kategorisini seçerek (Kırmızı kutucukla gösterilmiş) aradığımız plugini daha kolay bir şekilde bulabiliriz.





• Ardından yapmamız gereken ZGameEditor’ü tutup mixerden “Master” kategorisine sürüklemek.





“Peki neden master bölümüne sürüklüyoruz? 1. bölüme sürüklesek olmaz mı?”


Elbette olmaz. Çünkü “Master” bölümü tüm seslerin geçtiği bölümdür. Eğer biz 1. bölüme sürüklersek, pluginimiz sadece 1. bölümden geçen sesleri alır.


Örneğin 2 tane A ve B isminde seslerimiz var. Bu “A” sesi mixerde 1. bölüme; “B” sesi ise mixerde 2. bölüme bağlı. Biz pluginimizi 1. bölüme sürükleyip atarsak, sadece “A” sesinin çıkardığı notaları alır. Eğer 2. bölüme sürükleyip atarsak, sadece “B” sesinin çıkardığı notaları alır. Fakat biz “Master” bölümüne atarsak, “A” ve “B” seslerinin çıkardığı notaları alır. Yani anlayacağınız üzere “Master” bölümü, mixerdeki tüm sesleri kapsıyor. Biz master bölümüne reverb atarsak, tüm seslere reverb uygulayacaktır.



• “Tamam ama siz bize video yaptığımızı söylediniz. Neden sese ihtiyaç duyalım?


Bunu sormakta haklısınız tabii. Fakat sesleri de almamız gerekiyor. Çünkü pluginimizde ses ritimlerine göre tepki veren görsel efektler mevcut. Örneğin müziğimize bir bass girdiğinde, sahne yakınlaşıp uzaklaşıyor. Birazdan ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hadi devam edelim.


• ZGameEditor’ü “Master” bölümüne sürükledikten sonra karşımızda iki tane pencere belirecek. Birisi “ZGameEditor Visualizer” yani her ayarı yapacağımız yer. Diğeri ise “ZGameEditor Visualizer – Preview” yani yaptıklarımızın bir ön izlemesini gösteren pencere.





• İlk başta burası size karışık gelebilir. Fakat size güzel bir video hazırlayabileceğiniz bir altyapı oluşturacağım. Şimdi ilk olarak videomuz için arka planda duracak bir resim bulmamız gerekiyor. İstediğiniz resmi arka plana koyabilirsiniz. Tabii ki de telifsiz olmamasına dikkat edin. :)


• Bulduğunuz resmi eklemek için penceremizin yukarısında bulunan “Add Content” bölümüne girerek “Add Pictures” butonuna tıklayacağız.





• Şimdi arka planda duracak olan resmimizi seçip yüklememiz gerekiyor. Yükledikten sonra tekrardan “Main” bölümüne geri dönelim. Şimdi resmi koymadığımız için ön izleme ekranında hiçbir şey gözükmüyor. Resmi koymak için, ilk baştaki “A” layerından “(none)” yazısına tıklayalım.


• Karşımıza bir sürü kategori ve kategorilerin içindeki bir sürü seçenek geldi. Bizim şimdiki amacımız arka plan resmimizi belirlemek. Bunu yapmak için kategorilerden “Image Effects” kategorisine gelip “Image” bölümüne tıklamak. Ardından alt taraftaki “Image Src” bölümünden yüklediğimiz resime tıklamak. Tadaa! Bu kadar. Arka planımız hazır.





• Şimdi videomuza birkaç efekt ekleyelim. Tüm video boyunca insanlar koyduğumuz resmi izleyecek değil ya. Bir tane daha layer oluşturmak için layerın hemen yanındaki artı (“+”) tuşuna basalım. Ve böylece bir tane daha layerımız oldu. Eğer bir “Remix” yapıyorsanız, size kesinlikle koymanızı tavsiye ettiğim bir özelliği size göstereceğim. “Stripe Peeks


• Tavsiye ettiğim 2 tane özellik var. Biri “Polar”. Polar, notalarınıza göre tepki veren bir ses spektrumudur. Diğeri ise “Stripe Peeks”. Stripe peeks ise polara göre daha yüksek sesli bassları alır. Polar kadar hassas değildir. Ben Stripe peeks kullanmayı tercih ediyorum. Hadi onu koyalım.





• Stripe Peeks’in büyüklüğünü, gücünü, konumunu vs. hepsini alttaki bölümden ayarlayabilirsiniz. Şu anki hali ekranı biraz fazla kapladığı için ben biraz küçülteceğim. Küçültmek için “Size” yerini kısmanız yeterlidir.


• Şimdi Stripe Peeksimizin içi bembeyaz olduğu için göze biraz fazla batıyor. Siz içini istediğiniz her şeyle doldurabilirsiniz. Fakat ben logo koymayı tercih ediyorum. Şimdi bir tane daha resim eklememiz gerekecek. Ekleyeceğimiz bu resim bizim logomuz olmalı. Tekrardan yeni bir layer açarak bir tane daha image ekleyelim. Tabi ilk öncelikle Add Content’den logonuzu eklemeyi unutmayın. Ardından logonuzu düzenleyerek spectrumumuzun içine sığacak şekilde ayarlayalım.





• Şimdi basit her şeyi tamamladık. Geriye birkaç tane opsiyonel fakat kullanmanızı tavsiye edebileceğim görsel efekt kaldı. Hadi bunları da ekleyelim.



A-) Vignette


• İlk olarak arka planımızın daha hoş bir şekilde gözükmesi için “Vignette” efektini ekleyebiliriz. Arka planımıza çok hoş bir görünüş ekleyecektir. Hadi ekleyelim.


• Eklemek için yeni bir layer açıp “Postprocess” kategorisinden “Vignette” seçeneğine tıklayalım. Bu kadar. Resme çok güzel bir görsel efekt ekledi. İsterseniz gücünü “Outer Radius” bölümünden kısıp yükselterek ayarlayabilirsiniz.




B-) Audio Shake


Audio Shake, her kickte veya bassta ekranınızın yakınlaşıp uzaklaşmasını sağlar. Benim hep kullandığım çok hoş bir özelliktir. Haydi ekleyelim.


• Eklemek için yeni bir layer oluşturup “Postprocess” kategorisinden “AudioShake” seçeneğine tıklayalım.





• İlk başta fazla geleceği için küçücük bir kickte bile ekranın dibine girecektir. Bunu düzeltmek için alttaki “Amount” bölümünü ne kadar yakınlaşmasını istiyorsak o şekilde ayarlayalım. Ve bitti! Artık videomuz her kickte yakınlaşıp uzaklaşacak. Ve videoya çok havalı bir görüntü ekleyecek.



C-) Fog Machine


• Fog Machine, ekranda video boyunca animasyonlu sis ekler. Güzel bir görsel efekt olan Fog machineyi ben genellikle kullanırım. Size de kullanmanızı tavsiye ederim. Hadi nasıl ekleneceğine bakalım.


• Eklemek için yeni bir layer oluşturup “Background” kategorisinden “FogMachine” seçeneğine tıklayalım. Ben, ekrana fazla karanlık ortam verdiği için biraz kısacağım. Bu tabii ki size kalmış.





D-) Its Full Of Stars


• Bu görsel efektte çok sık kullanılan bir özelliktir. Ekrana bir animasyonlu yıldızlar atar ve güzel bir görünüm oluşmasında yardımcı olur.


• Eklemek için yeni bir layer oluşturup “Background” kategorisinden “ItsFullOfStars” seçeneğine tıklayalım. Ben, ekranı fazla kapladığı ve arka planı fazla kapattığı için boyutunu ve görünürlüğünü kısacağım. Bu yine size kalmış bir şey.




 

Bugün size FL Studio’da profesyonel bir video hazırlamak için elimden geldiğince yardım etmeye çalıştım. Opsiyonel olarak ekleyebileceğiniz başka birçok içerik var. Fakat bu geri kalanları keşfederek öğrenme zevkini sizlere bırakıyoruz. FL Studio’da sık olarak kullanılan görsel efektleri sizler için derleyip sundum. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki köşe yazısında görüşmek üzere!

Phormer









fl studioda video hazırlanır mı, fl studioda müzik videosu yapımı, fl studioda müzik videosu nasıl yapılır, fl studioda video nasıl hazırlanır, fl studioda sıfırdan video hazırlama, fl studioda ücretsiz video altyapıları, fl studio video altyapıları nerede, zgameeditor nedir, zgameeditor nasıl kullanılır, zgameeditor ne işe yarar, zgameeditor nerelerde kullanılır, zgameeditor nasıl çalışır, zgameeditor visualizer nedir, zgameeditor visualizer ne işe yarar, fl studioda master kanalı ne işe yarar, fl studio video arka planı nasıl seçilir, fl studioda video arka planı nasıl eklenir, fl studioda videoya efekt nasıl eklenir, fl studio stripe peeks nedir, fl studio stripe peeks ne işe yarar, fl studio stripe peeks nasıl kullanılır, fl studio stripe peeks nerelerde kullanılır, fl studio vignette efekti nasıl eklenir, fl studio vignette efekti nereden eklenir, fl studio audio shake efekti nasıl eklenir, fl studio audio shake efekti nedir, fl studio fog machine efekti nasıl eklenir, fl studio yıldız efekti nasıl yapılır, fl studio yıldız efekti adı nedir, fl studio itsfullofstars nedir


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page