top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Müzik Prodüktörleri için Değerli 10 Adet FL Studio İpucu Part 2

Merhaba Elektronik Müzik Akademisi okurları. Önceki yazımda FL Studio için 10 adet faydalı bilgiyi size sunmuştum. Şimdi de ilk yazımın devamı niteliğinde olan diğer 10 faydalı ipucunu sizlere sunacağım. Önceki yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Bu ipuçları, FL Studio’yu daha profesyonel bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Hazırsanız, geçen hafta olduğu gibi bu yazıda da kısa tanımımızı yapıp sonrasında ipuçlarımızın ilkiyle başlayalım.



FL Studio Nedir?


FL Studio, müzik prodüktörlerinin sıkça kullandığı bir programdır. Windows ve macOS işletim sistemlerinin hepsine yüklenebilir.


FL Studio sayesinde hali hazırda olan bir şarkıya remix yapabilirsiniz. Veyahut sıfırdan beat ve müzik de yapabilirsiniz. Öğrenmesi zaman alabilir fakat öğrendikten sonra size gelir bile sağlayabilir.



1-) Smart Search


Aradığınız şeyleri bir anda bulmak kolay değildir. Özellikle de büyük bir kütüphanede bulmak hiç kolay değildir. Smart Search tam da bu işe yarıyor. Bulmak istediğiniz herhangi bir şeyin ismini yazmanız yeterlidir. Bu özelliğe Windows’ta “Ctrl + R” veya macOS’ta “Control + R” tuşlarına basarak ulaşabilirsiniz.




2-) Plugin Performance Monitor


Günümüzde bile çoğu prodüktörün en çok canını sıkan şey gecikme yani “Lag” sorunu. Çok can sıkıcı olduğunu biz de biliyoruz fakat bunu düzeltmenin bir yolu var. Erişmek için, “View > Plugin Performance Monitor


  • Hangi eklentinin fazlaca bellek tükettiğini, can sıkıcı cızırtı sesine ve gecikmeye neden olduğunu bulun.


  • Ayrıca “Freeze” seçeneği ile istatistikleri belirli bir noktada dondurarak daha iyi analiz edebilirsiniz.






3-) Unique Patternler Yapma


Bir ses dosyasını veya patterni birkaç değişiklikle çoğaltmak bazen zor olabilir. Oynatma listesindeyken farklı patternler oluşturulabilir. Bunu yapmak için, patternin veya ses dosyasının üst köşesindeki dalga sembolüne (Kırmızı kutucukla işaretlenmiş) tıklayın ve “Make Unique” seçeneğine tıklayın. Tamamdır.



4-) Stamp


Yine birçok prodüktörün kullandığı bir özellikle daha karşınızdayız. İnternete bakmaya gerek duymadan kolayca akor yapabilirsiniz. Stamps bölümü aslında parça yaparken sesin kapalı/yanlış çıkmaması için ihtiyacınız olan tek şey.


Stamps bölümüne piano rollda “Piano Roll Options > Stamp” yerinden ulaşabilirsiniz.




5-) Time Markerlar


Parçanıza time marker eklemek parçanızı daha iyi inceleyip düzenlemenize veya ses dosyanızın çeşitli bölümlerini bölmek için etkili bir yöntem olabilir. Time marker işlerinizi hafifletecektir. Özellikle de uzun bir işle uğraşıyorsanız kesin kullanmanız gereken bir özellik olduğunu söyleyebilirim. Time marker eklemek için Windows’ta “Alt + T” veya macOS’ta “Opt + T” tuşlarına basın.




6-) Dalga Biçimleri


Bildiğiniz gibi, FL Studio özelleştirilebilirliği ile bilinir. İşte dalga biçimlerinin genel dağılımını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek başka bir özellik. Mikserde her kanalın seviyelerini görmek yerine dalga formlarını görüntüleyebilirsiniz.


Bunu yapmak için mikseri açın ve “Alt + W” tuşlarına basın.




7-) Packs


FL Studio’da hazır ses paketlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Hadi bir bakalım. Hemen soldaki sekmede “Packs” bölümüne gelin ve tada! Karşınızda birçok hazır ses efekti. Döngülerden tutun vokallere, vokallerden tutun enstrümanlara birçok hazır sesi burada bulabilirsiniz.



8-) Detect Tempo


Parçalarınızın temposunu bulmanın birkaç yolu vardır. Fakat daha da kolayı ve kullanışlısı “Detect tempo” kullanmak. Parçanızın temposunu tüm bpmleri test ederek en iyiye göre ayarlar. Erişmek için parçanızın hemen başındaki dalga işaretine basın ve “Detect tempo” yazısına tıklayın.





9-) Scretch


FL Studio’da parçanızın başından veya sonundan tutup çektiğinizde, uygulama parçanızı keser. Fakat parçanızı hızlandırmak veya yavaşlatmak istiyorsanız bunun için “Scretch” özelliğini (Kırmızı kutucukla gösterilmiş) aktif hale getirmelisiniz. Bu sayede parçalarınızı yavaşlatılmış veya hızlandırılmış hale getirebilirsiniz.



10-) FL Studio Wallpaper Değiştirme


Arka planınızı değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Hem de istediğiniz görsele. Yapmanız gereken bilgisayarınıza arka plan olacak resmi yüklemek. Ve ardından “View > Background > Set Image Wallpaper” yolunu izlemeniz yeterlidir. Artık arka planınızı istediğiniz gibi değiştirmekte özgürsünüz.



Not: Daha iyi bir FL Studio kullanımı için Vocal Template kullanmanızı öneririz. EMA mağazasındaki vocal template sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.



 

Elektronik Müzik Akademisi bünyesinde hazırladığım bir diğer köşe yazısının sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkürler. Haftaya başka bir yazıda görüşmek üzere.

Phormer






























fl studio nedir, fl studio ne işe yarar, fl studio ipuçları nelerdir, fl studio hakkında bilinmesi gerekenler, fl studioyu nasıl profesyonel olarak kullanabilirim, fl studio hangi işletim sisteminde kullanılır, fl studio smart search nedir, fl studio smart search ne işe yarar, fl studio smart search nasıl kullanılır, fl studio plugin performance monitor nedir, fl studio plugin performance monitor ne işe yarar, fl studio plugin performance monitor nasıl kullanılır, fl studioda unique pattern nedir, fl studioda nasıl farklı pattern oluşturulur, fl studio stamp nedir, fl studio stamp ne işe yarar, fl studioda nasıl time marker eklenir, fl studio time marker ne işe yarar, fl studio time marker kısayolu nedir, fl studio dalga formları kısayolu nedir, fl studio hazır ses paketleri var mı, fl studioda hazır ses paketleri nerede, fl studio hazır ses paketlerinde neler var, fl studio detect tempo nedir, fl studio detect tempo ne işe yarar, fl studio scretch nedir, fl studio scretch özelliği ne işe yarar, fl studio scretch özelliği nereden açılır, fl studio wallpaper nasıl değiştirilir, fl studio duvar kağıdı nasıl değiştirilir




İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page