top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Müzik Prodüktörleri için Değerli 10 Adet FL Studio İpucu


Müzik prodüksiyonu ile uğraşıyorsanız FL Studio ismini mutlaka duymuşsunuzdur değil mi? Her seviyedeki prodüktörler için derlediğimiz toplam 20 maddeden ilk 10 tanesi sizlerle.

Bu ipuçları, FL Studio’yu daha profesyonel bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Hazırsanız önce kısa bir tanım yapıp artından ipuçlarımızın ilkiyle başlayalım.




FL Studio Nedir?


FL Studio, müzik prodüktörlerinin sıkça kullandığı bir programdır. Windows ve macOS işletim sistemlerinin hepsine yüklenebilir.


FL Studio sayesinde hali hazırda olan bir şarkıya remix yapabilirsiniz. Veyahut sıfırdan beat ve müzik de yapabilirsiniz. Öğrenmesi zaman alabilir fakat öğrendikten sonra size gelir bile sağlayabilir.




1-) Help Index


  • Help Index, FL Studio’da genellikle kullanılmaz fakat FL Studio için elmas niteliğinde bilgiler sunar.

  • Help Index’e üst barda bulunan “HELP” menüsünden ulaşabilirsiniz.


Adından da anlaşılacağı gibi, Help Index, FL Studio konusunda yardım alabileceğimiz önemli bilgilerin bulunduğu bir menüdür.


  • Özellikleri, öğreticileri, eklenti bilgileri gibi başlıkların yanı sıra belirli stok eklentilerin ve efektlerin nasıl kullanılacağını kapsar.

  • FL Studio’da takılıp kaldığınızda Help Index’e bir göz atmayı deneyin. İlerlemenize engel olan sorunlarınıza bir çözüm bulacaksınız.



2-) Recording Filter


Bu önemli özelliğe BPM bölümünün yanındaki kırmızı kayıt düpmesine sağ tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Neleri kayıt edip neleri kayıt etmeyeceğinizi seçin. Yalnızca notalar seçeneğini seçerek sadece notaları kaydedebilir, notalar ve ses seçeneklerini seçerek de yalnızca notaları ve sesleri kaydedebilirsiniz. Quantize için başka harika özellikler de mevcut fakat bunu denemeyi size bırakıyoruz.




3-) Project ve Plugin Picker


Project ve Plugin Picker’a aşağıdaki görseldeki butonlara tıklayarak erişebilirsiniz.


Project Picker, mevcut projede kullanılan patternlerin yanı sıra tüm ses kliplerinize hızlıca erişim sağlayarak işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca alttaki filtrelerden hangilerini görmek istediğinizi seçebilirsiniz.



Plugin Picker, Project Picker ile aynı şekilde çalışıyor. FL Studio tarafından yüklenen tüm eklentileri görmenizi sağlıyor. Proje için gerekli olan eklentiyi kolayca bulabilmek için altta çeşitli kategorilere ayrılmış olan filtreleri seçebilirsiniz.



4-) Tempo Tapper


• Çoğu zaman bir parçayı düzenlerken temposunu bilemeyebiliriz. Elbette bunu bulmak için internet üzerinde birçok araç var. Ancak FL Studio’da da ses dosyalarının temposunu doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için ''Tempo'' paneline sağ tıklayın ve ardından “Tap” seçeneğine tıklayın.



Tempo Tapper penceresinde “127” yazan gri kutuya tıklayarak parçanın sesiyle birlikte hafifçe vurabilirsiniz.




5-) Split By Channel Özelliği


• Tek bir patterni, her biri bir enstrümana özgü olan birden çok patterne kolayca bölebilirsiniz.

• Bunu patterninize sağ tıkladıktan sonra “Split By Channel” seçeneğine tıklayarak açabilirsiniz.



6-) Split Mixer Tracks Özelliği


• FL Studio’da, bir projedeki mikserde bulunan tüm ses dosyalarını yalnızca birkaç tıklamayla nasıl oluşturabileceğinize değinelim. Rendering sekmesine gitmek için:

“File > Export > Wave File” seçeneğine gidin veya Windows’ta “Ctrl + R” veya macOS’ta “Command + R” tuşlarına basın. Burada “Split Mixer Tracks” (Kırmızı kutucukla gösterilmiş) yazan seçeneği aktif hale getirin.



7-) Trackleri Wave Candy İle Analiz Etme


• Wave Candy, ses aralığını, spektrumu ve stereo görünümü analiz etmeye yarayan bir plugindir. Oskilloskop, Spectrum, Meter ve Vektorscope olmak üzere dört modu vardır.


Meter



Vectorscope




Oscilloscope



Spectrum



8-) Hayalet Kanallar


• Hayalet kanallar, “Melodiler, akor ilerlemeleri vb.” yaparken en fazla kullanılan özelliklerden biridir. Piano Roll’a girip Windows’ta “Alt + V” veya macOS’ta “Opt + V” tuşlarına basarak etkinleştirilebilir.

• Bu özellik, geçerli parçanızın Piano Roll’unun arka planında başka bir parçanın Piano Roll’unda çizilen MIDI bilgilerini görüntülemenizi sağlar.

• Bu, aynı patterndeki diğer çeşitli eklentiler için notaları nereye yerleştirmeniz gerektiğine dair yardımcı olabilir.




9-) Riff Machine


Kendinizi ilhamsız hissettiğiniz zamanlar vardır. Pekala, Riff Machine tam da ihtiyacınız olan şey.


Riff Machine, Piano Roll’de kendi başına melodiler üretir ve projeniz için size fikir sağlama konusunda önemli rol oynar.




10-) FL Studio İle Video Yapma


Bir video yapmak zor olabilir. Ya bir video yapımcısı için ödeme yapmanız gerekir ya da parçalarınız için gerçekten harika videolar yapmak için üçüncü taraf bir yazılım öğrenmeniz gerekir.


Bilin bakalım ne oldu? FL Studio, harika olan video yapma özelliğini ortaya koyarak seviye atladı. Video Sihirbazı’na erişmek için “File > Export > Video File” yolunu izleyin.



Video sihirbazı modunda, aralarında seçim yapabileceğiniz 30’dan fazla ön ayar bulunur. Örn: “Sanatçı adı, şarkı adı için hızlı metin düzenlemeleri”. Render yapmaya hazırsınız!



 

Elektronik Müzik Akademisi bünyesinde hazırladığım ilk köşe yazısının sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkürler. Haftaya ilk köşe yazımın devamı olan diğer 10 ipucunu paylaşacağım ikinci yazımda görüşmek üzere!




Kaynakça: https://blog.beatworx.in



fl studio nedir, fl studio ne işe yarar, fl studio ipuçları nelerdir, fl studio hakkında bilinmesi gerekenler, fl studioyu nasıl profesyonel olarak kullanabilirim, fl studio hangi işletim sisteminde kullanılır, fl studio help index nedir, fl studio help index ne işe yarar, fl studio recording filter nereden açılır, fl studio recording filter nasıl kullanılır, fl studio project picker nedir, fl studio plugin picker nedir, fl studio plugin picker nasıl kullanılır, fl studio tempo tapper nasıl kullanılır, fl studio split by channel ne işe yarar, fl studio patternleri nasıl bölünür, fl studio split mixer tracks ne işe yarar, fl studio split mixer özelliği nasıl aktif edilir, wave candy nedir, wave candy nasıl kullanılır, wave candy ne işe yarar, fl studio hayalet kanallar nasıl açılır, fl studio hayalet kanallar ne işe yarar, fl studio hayalet kanallar nasıl kapatılır, fl studio riff machine nedir, fl studio riff machine ne işe yarar, fl studio riff machine nasıl kullanılır, fl studioda video yapılır mı, fl studioda nasıl video yapılır, fl studioda video arayüzü nasıl açılır,



İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page