top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Distrokid İle Parça Nasıl Yayınlanır? Spotify, Apple Music, Tidal'da şarkını yayınla

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021

Günümüzde dijital platformlarda şarkı paylaşmak sanatçılar için son derece önemli. Plak şirketlerine bağlı kalmadan bağımsız çalışmalar yapmak ve yayınlamak isteyen sanatçılar içinse birçok seçenek mevcut.




Konu müzik dinleme olunca akla gelen dijital platformlardan başlıcaları Spotify, Apple Music, iTunes, Youtube Music, Amazon Music gibi büyük oluşumlar.


Sosyal medyanın her geçen gün büyüyen pazar hacmiyle birlikte sanatçılar için bir gelir modeli olabilecek tarafını hafife almamakta fayda var. Tiktok, Instagram Reels, Youtube Shorts, müzik öncelikli olmayan fakat müziğin bu platformlardaki içeriklere kolayca entegre olabildiği mecralar.


Adı geçenler ve onlar gibi olan diğer dijital platformlara şarkılarınızı sizin yerinize dağıtan şirketlere distribütörler diyoruz.


Bu yazımda birçok distribütörden biri olan Distrokid hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Distrokid ile nasıl şarkı paylaşılır? Distrokid hangi konularda avantajlı hangi konularda dezavantajlı? Distrokit ücretlendirmesi ve şartları neler? Distrokid komisyon alıyor mu? gibi sorulara cevap vermeyi hedefliyorum.



Distrokid, 150'den fazla platforma müzik dağıtımı yapan, kayıt ücreti olmayan, programlarından birine üye olan herkese hizmet veren ve %0 komisyon ile çalışan bir dağıtım şirketi.




%0 komisyon ne anlama geliyor, tamamen ücretsiz bir hizmet mi?

Hayır tamamen ücretsiz değil fakat sizin şarkınızın dijital platformlarda yayınlanmasının oluşturduğu gelirden hiç komisyon almayıp hepsini size aktarıyor.





Bunun yanında dağıtım ücreti adı altında sizden yılda bir defa olmak kaydıyla ücret talep ediyor.


  • 'Musician' adını verdikleri en ucuz paket fiyatı 19,90 $ ve bir kere bu miktar yatırıldıktan sonra bir sene boyunca tek bir sanatçı profilinden istediğiniz kadar single ve albüm yayınlama hakkına sahip oluyorsunuz. Spotify'da onaylı sanatçı olarak görünüyorsunuz.


  • 'Musician Plus' paketinde ise iki adet sanatçı profilini tek bir hesaptan yönetebiliyorsunuz. İlk paketin özelliklerine artı olarak plak şirketi kısmını düzenleyebilme, şarkınızı yayınlayacağınız günü seçebilme, iTunes fiyatlandırmasını düzenleyebilme, günlük gelir raporları, kazanılan geliri yüzde oranlarına göre sanatçılar arasında dağıtabilme gibi ekstra seçeneklere sahip oluyorsunuz.


  • 'Label' ismindeki en üst paket ise 5 ve daha üstü sanatçının bir arada bulunup tek bir hesaptan şarkıları ve albümleri takip etmesine olanak sağlayan aynı zamanda diğer tüm özelliklere erişimin olduğu seçenek.





Diğer dağıtım şirketlerine oranla nispeten ucuz kalan Distrokid, %0 komisyon ile bu ucuz fiyatlandırmayı nasıl koruyor? sorusunun arkasında yatan gerçeklerden bahsedelim biraz. Rakibi olan diğer distribütörlerin bazılarında bulunan özellikler Distrokid bünyesinde mevcut değil.

Mevcut paketlerin yanında bazı farklı özelliklere de sahip olmak isterseniz ekstra ödemeler yapıp satın alabiliyorsunuz.


  • 'Yeni platforma otomatik ekleme' olarak adlandırabileceğimiz özellik. Eğer siz şarkınızı yayınladıktan sonra Distrokid yeni bir platform ile anlaşırsa, sizin şarkınız otomatik olarak yeni platformda da paylaşılıyor. Bu özelliğe sahip olabilmek için yine yılda bir defaya mahsus 7,95 $ ödeme talep ediliyor.


  • Shazam ve iPhone Siri ile şarkılarınızın bulunabilir olması özelliği de ekstralar arasında. Bunun için her şarkı özelinde ve yılda bir defa olmak üzere 0.99 $ ödeme yapmak gerekiyor.





%0 komisyon dedik ama konu Youtube olunca Distrokid de bu pastadan payını almak istiyor. Eğer Youtube videolarında şarkınız kullanıldığında gelir elde etmek istiyorsanız parça başına yıllık 4.95 $ + Youtube reklam gelirlerinin %20'si Distrokid'e aktarılıyor.


Son maddedeki komisyon oranı biraz fazla gelebilir fakat Distrokid şarkınızı dağıtma konusunda ön plana çıkan bir dağıtım şirketidir. Dijital platformlardaki stream ile kazanmış olduğunuz miktarı takip eder ve size aktarabilir fakat bu platformlar dışında şarkınız bir yerde kullanılıyor ve telif üzerinden de gelir elde etmek istiyorsanız Distrokid üyeliğini başlatmadan önce bir kez daha düşünmelisiniz.



Yıllık ödeme planından vazgeçerseniz veya ödeme yapmamaya karar verirseniz şarkılarınız kısa süre içerisinde var olan platformlardan kaldırılıyor. Bunun önüne geçmek isterseniz bir şarkı için bir defaya mahsus 29 $ ücret vererek onu sürekli kalıcı hale getirebiliyorsunuz.



Tıpkı müzik prodüksiyonunda kullandığımız DAW yazılımlarında olduğu gibi distribütörler arasında da 'hangi distribütör daha iyi?' sorusu yerine 'hangi distribütör bana daha uygun?' sorusunu sormak daha akılcı olacaktır.


Farklı kariyer planlamaları ve farklı amaçlar için seçebileceğiniz birçok distribütör bulunmakta. Kendi şartlarınızın ve isteklerinizin farkında olarak yapacağınız bir araştırmadan sonra sizin için hangisi en uygun daha sağlıklı karar verebilirsiniz.


 

Bu veya diğer konular hakkındaki soru, görüş ve önerilerinizi aşağıda bulunan kart sayesinde sosyal medya hesaplarımdan bana iletebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Haftaya farklı bir blog yazısında görüşmek üzere!












İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page