top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Elektronik Müzik Prodüksiyonuna Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Elektronik müzik ve beraberinde getirdiği dans müziği, global sahnede etkisini her geçen gün artırıyor.


Uzun süre dinleyici olarak kaldıktan sonra prodüktörlük için gerekli olan özelliklere sahip olduğumuzu düşünüyor ve elektronik müzik üretmeyi öğrenmeye kararlı bir şekilde odaklanıyoruz.


Peki nereden başlayacağız?



Birçok prodüktör adayı ilk aşamadan korktuğu veya bu süreçte kararlılık göstermediği için serüvene henüz yolun başındayken veda eder.



Her ne kadar zorlu görünse de başlamak için atılması gereken yalnızca birkaç adım vardır.


Bahsi geçen adımları bu yazımda sizler için toparlayıp üzerine biraz konuşmak istiyorum. Yeni başlayanlar için olduğu kadar hali hazırda müzik prodüksiyonu ile uğraşan prodüktörler için de önemli noktalar bulunuyor. İlk adımı atalım!



1- Doğru DAW Seçimi

Prodüktörlerin müzik yaratırken kullandıkları yazılımlar DAW (Digital Audio Workstation) olarak adlandırılıyor. Dijital ses iş istasyonu olarak Türkçe'ye çevirebiliriz. Yazının geri kalanında DAW kısaltmasını kullanacağım.


Ableton Live, FL Studio ve Logic Pro, elektronik dans müziği prodüksiyonunda popülerliğe sahip olan DAW yazılımlarıdır, ancak başka birçok DAW mevcut. Cubase, Reason, Pro Tools, Garageband bunlardan birkaçı.


  • Hepsini müzik üretiminde kullanıyorsak farkları ne? Hangi DAW daha iyi?



Çalışma masalarınızı veya bilgisayarlarınızdaki masaüstlerini düşünün. Size en pratik yolu sağlayan düzende olmayınca üretkenliğinizin azalması kaçınılmaz. Görsel olarak hoşunuza gitmeyen bir 'iş istasyonunda'' çalışmaya ne kadar katlanabilirsiniz?

Her DAW farklıdır ve bu nedenle birini seçmeden önce hangisi sizin işleriniz için iyi bir istasyon olur bu konuda araştırma yapmak önemlidir.


Martin Garrix'in FL Studio kullandığı biliniyor. Yıllardır onun elinden çıkmış parçalara benzer işler yapmak istiyorsanız bu, FL Studio'nun sizin için en uygun DAW olduğu anlamına gelmez!


Farklı DAW yazılımları farklı durumlarda en iyi sonucu verir. Ableton, canlı performanslar söz konusu olduğunda üstün kabul edilirken, FL Studio daha çeşitli eklentilerle birlikte gelir.


  • Herhangi bir fikre sahip olmadığınız senaryoda bile bir DAW adıyla yapacağınız basit bir Youtube araması sayesinde yüzlerce saatlik öğretici kaynağa ulaşabilirsiniz.


  • İzleyeceğiniz videolarda yapılan işten çok, o işin nasıl yapıldığını gözlemleyin. Arayüz, kullanım kolaylığı, çalışma mantığı gibi detayları incelemeye vakit ayırın.

  • Uygun olduğunu düşündüğünüz bir DAW bulduğunuz zaman deneme sürümünü indirip bu adı geçen maddeleri test edebilirsiniz. Bu şekilde, herhangi bir para harcamadan önce yazılımla uygulamalı deneyim elde edebilirsiniz.



Deneme sürümünü bilgisayarınıza kurduktan sonra artık sizin için bilinmezliklerle dolu bu denize yelken açma vakti geldi demektir. İkinci adımla devam ediyoruz!


2- DAW ile bütünleş

DAW hakkında yeterli bilgiye sahip olmayıp onu anlamadığımız zaman adeta fırtınada kalmış bir gemi gibi oluruz. Bu nedenle ikinci adım, kullandığımız DAW hakkında bilgi sahibi olmamız ve onu anlamamız üzerine.


Günümüzün önemli prodüktörlerinin birçoğunun başladıkları zaman ellerinde olmayan gücü kullanın. İnternet üzerinde kendinizi o DAW ile alakalı içeriğe boğun.


Bir diğer yöntem ise sevdiğiniz, takip ettiğiniz prodüktörlerin parçalarını nasıl oluşturduklarını içeren veya soru-cevap formatına sahip olan videoları izlemek. Bu videolardaki bakış açısı, sektörde başarılı olan birinin bakış açısıdır. Bu nedenle söyleyeceklerinin değerli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.


Kritik olduğunu düşündüğüm ve kendi bilgisayarımda da kullandığım bir başka ipucu ise Youtube ve benzeri siteler için günlük kullanım sağladığınız hesaplar ile müzik için kullandığınız hesapların farklı olması.

Bu sayede müzikle alakalı olan Youtube ana sayfanızda dikkat dağıtıcı diğer içeriklerle karşılaşmaz ve sadece müzikle alakalı içerikler görürsünüz. Bunu tüm farklı alanlar için farklı hesaplar şeklinde uygulayabilirsiniz. Denedikten sonraki geri bildirimlerinizi merakla bekliyorum.


DAW içerisinde belirli kontrollerin nerede olduğunu anladığınıza ve işlevleri hakkında genel bir farkındalığınız olduğuna göre, üçüncü adım ve en eğlenceli kısma geçelim : başlangıç ​​noktanızı seçmek!



3- Tarz Seçimi

Prodüktör olma yolunda kendinizi müziğinizle ifade edebileceğiniz size uygun bir DAW buldunuz. Şimdi ise üretmek istediğiniz müzik tarzına karar verme vakti.


Hali hazırda aklınızda bir tarz varsa vakit kaybetmeden çalışmalara başlayın. Eğer bu konuda halâ kararsızsanız telaşlanmayın. Her sanatçı 'kendi sesini' bulmadan önce farklı türlerde veya farklı tarzlarda çalışmalar yapar.


Buradan ulaşabileceğiniz geçen haftaya ait blog yazısında değindiğim dubstep tarzının duayenlerinden olan Skrillex, kendi sesini bulmadan önce house müzik üretiyordu.

Daima açık fikirli olmaya çalışın. Sevdiğiniz bir tarz olabilir fakat kendinizi bununla sınırlamamakta fayda var.


Üretmek istediğiniz türe karar verdikten sonra, o türe özgü daha küçük birimleri incelemelisiniz. Örneğin, bir deep house prodüktörü olmak istiyorsanız, deep house parçalarında kullanılan kickleri iyi anlayın. House bir parçada farklı bir tarzla bilinen ev davul ritmi kullanmamalısınız.





Deneme yapmak önemli olsa da, tarzın nasıl üretileceğini en iyi şekilde öğrenmek için, çalıştığınız tarzın başarılı şarkılarını anlamak ve analiz etmek büyük öneme sahip.


Kendi tarzınızdaki şarkıların aranjmanını öğrenmek, nasıl çalıştıklarını çözümlemenin ve analiz etmenin harika bir yoludur. Fakat bunun için o tarzın aranjmanını anlamaktan daha fazlası gerekir.


Üretmek istediğiniz tarzdaki müziklerden oluşan bir playlist dinleyin ve şarkılarda duyduğunuz ortak bileşenleri not alın.



4-Ekipmanlara yatırım

Artık DAW içerisinde nasıl üretim yapılacağını ve hangi tarzda müzik üretmek istediğinizi bildiğimize göre, bir sonraki adım; ekipmanımızı ve eklentilerimizi(plug-in) yükseltmektir.


Bu adımın büyük bir kısmı, endüstri standartlarında monitörlerin ev stüdyolarımızda yer bulmasıyla kolaylaşmış durumda. Bu denli önemli olmasının nedeni, stüdyo monitörlerinin mikste bulunan tüm frekansları duymamıza izin vermesidir.





Dizüstü bilgisayar hoparlörlerinde veya diğer zayıf hoparlörlerde üretim yapmak, düşük frekans yanıtına sahip olmadıkları için temiz miksler elde etmemizi neredeyse imkansız hale getirecektir. Başka bir deyişle, bas ve sub-bass gibi parçamızın önemli öğelerinin iyi bir hoparlör setinde ne kadar ses çıkaracağını duyamayız.


Ev stüdyonuz için bir başka kullanışlı araç da ses kartıdır. Bir ses kartı, temel olarak bilgisayarınızdan gelen sesin kalitesini artırır. Ses kartı aracılığıyla gelen ses, bilgisayarınızın dahili ses biriminden gelen sesten daha üstündür.


Birçok prodüktör de stüdyo kulaklıkları ile üretmeyi sever. Gerçekçi bir ses karışımı veren, dengeli frekans tepkileri olan kulaklıklar tercih edilmeli. Her zaman en doğru frekans tepkisi aranmalı.


Bir ev stüdyosu için sayılabilecek son temel araç ise melodileri, akorları, bas hatlarını ve daha fazlasını DAW içerisine aktarıp kolayca kaydetme imkanı sunan MIDI klavyedir.


Bir MIDI klavye kullanmak, daha sorunsuz bir prodüksiyon deneyimi yaratacaktır. Çünkü bu, nota oluşturmak için ekranınıza tıklamak yerine somut bir klavyede nota yazmak anlamına gelir. Bu, klavye/piyano çalma deneyimi olmayanlar için bile harika bir seçenektir.

  • Bu öğelerin hiçbiri zorunlu değildir ancak hepsi, bir prodüktör olarak, verimliliğinizi ve yeteneklerinizi büyük ölçüde artıracaktır. Stüdyonuz için donanıma ek olarak, davul örneklerine ve sanal enstrümanlara yatırım yapmak, seslerinizi ne kadar çeşitli hale getirebileceğinizi geliştirmede çok yardımcı olacaktır.


  • Müziğinizi diğerlerinden farklı kılmak için, DAW yazılımınıza özgü olmayan bir ses koleksiyonu toplamanız gerekir. DAW içerisinde bulunan sesleri kullanmak her zaman kötü değildir fakat müzik yapmak için daha fazla seçeneğe sahip olmak size sesle denemeler yapmak ve eğlenmek için özgürlük verecektir.


  • İnternet, ücretsiz sample paketleri bulmanın inanılmaz derecede kolay olduğu bir mecra. SoundCloud gibi birçok farklı sayfada sample bulmak mümkün. Buradan Akademi'nin sizlere sunduğu ücretsiz sample paketine ulaşabilirsiniz. Daha iyi sample kullanmanın yanı sıra Serum, Synthmaster, Massive gibi etkili VST'ler satın almayı da düşünebilirsiniz.



5- Bilgiyi uygulamak ve başlamak

Beşinci adıma kadar birçok şey öğrendik ve sırada orijinal bir müziğin nasıl üretileceğine dair bazı teknikler var. Ardından diğer parçalardan ilham alma yöntemleri geliyor.


Bir şarkıya başlamanın en etkili yöntemlerinden biri, bir akor dizisi yazmaktır. Akor dizisi genelde tipik olarak bir dizi akordan oluşan dört barlık veya sekiz barlık bir döngüdür. Akor dizisi bir şarkının müzikal temeli olarak hizmet eder, bu nedenle başlamak için harika bir yoldur.

Eğer akor dizilimleri oluştururken zorlanıyorsanız 'EDM için akorlar veya EDM için akor dizilimleri' gibi aramalar yapmayı deneyebilirsiniz. Arama sonucunu kopyalayın ve sonrasında orijinallik eklemek adına kendinizden bir şeyler katarak değiştirin.


Sonrasında ana melodi, bas hattı, perküsyon gibi daha fazla öğe ekleyebilirsiniz. Şarkıları yeniden oluşturmak, profesyonel bir yapıya ve uyumlu fikirlere sahip olacağınızın garantisidir.


Tüm zamanların en ikonik İsveç progresif house ezgilerinden olan Swedish House Mafia - Greyhound parçasını ele alalım.





Orijinal mix versiyonunu indirin ve sesi DAW içerisine aktarın. Oradan projenizi şarkınızla aynı BPM'ye koyun ve duyduklarınızı yeniden oluşturmaya başlayın!


Davullardan başlayarak, tüm aranjmanı oluşturun! Bir davul sesi duyduğunuzda, projenize bir kick ekleyin. Aynı şey clap, hi hat vb. diğer elementler için de geçerlidir.


Şarkının yapısını ve elementlerini duyabildiğiniz kadar ayırdığınızda, dünyaca ünlü bir parçadan ilham alarak kendi şarkınızı oluşturma yolunda önemli bir adım attınız demektir. Bu prosedürü herhangi bir şarkıya ve tarza uygulayabilirsiniz.


Bu teknikleri uygularken, üretken kalmak ve çabanızı en üst seviyeye çıkarmak önemlidir. Öyleyse, zamanınızı en iyi şekilde kullanacak bazı iş akışı ipuçlarını ele almak için bir sonraki adıma geçelim.



6- İş akışı ve şarkıları bitirme

İş akışı verimlilik ve organizasyon için çok önemlidir. Sağlıklı bir iş akışının nasıl kurulacağını anlamadan, üretkenliğiniz zarar görecek ve şarkılarınızı bitirmek zorlaşacaktır.


Olumlu bir iş akışının en büyük engelleyicilerinden biri, telefonlar ve sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı unsurlardır. Çalışmalarınız sırasında telefonunuzu farklı bir odada bırakın veya rahatsız etmeyin modunu açın.





Üretirken sosyal medyanın sizin için bir önemi yok. Instagram'a veya Whatsapp'a bakma isteğinize karşı koyun. Gelecekteki benliğiniz, sıkı çalışmanız ve odaklanmanız için size teşekkür edecek!

  • Ne kadar az dikkat dağıtıcı olursa, iş akışınız o kadar iyi olur. Kendinizi odaklı tutmanın yanı sıra, organizasyon, sağlıklı üretim alışkanlıklarına sahip olmanın anahtarıdır.


  • Seslerinizi düzenleyin, böylece parçanızı canlandırmak için ihtiyacınız olan tek bir sample aramak yerine üretmeye daha fazla zaman harcayabilirsiniz.



7- Denemenin Sihri

Deney aşaması eğlenceli ve heyecan verici olmalı. Burası belirli bir tür veya teknikle sınırlı kalmadan çeşitli stiller ve fikirlerle oynayabileceğiniz bir alan.


Birçok prodüktörün deneyler sırasında tesadüfen şaşırtıcı sonuçlara rastladığını biliyor musunuz? Bazen en iyi fikirler aniden ortaya çıkar ve sizin onları düşünmeniz gerekmez.

Hit single “Like A G6”in arkasındaki yapımcı KSHMR, ikonik bas hattının aslında bir zil sesi için tasarlandığını belirtti. Yaptığı hata, single'ı dünya çapında bir hit haline getirdi! Kendinizi tatlı kazaların olabileceği bir pozisyona koyun. Akışa karşı şeyler denemekten tereddüt etmeyin.





Kendinizi küçümsemeyin!


• • Yeni teknikleri denerken şarkılarınızı bitirin!


• • • İyi olmayan bir şey yapmaktan korkmayın!


• • • • Müzik prodüksiyonunda sürece güvenmekten vazgeçmeyin!



Sonuç

Bu yazıda başlangıçta atılacak adımlara dair birçok şey öğrendiniz.


Üretim yolculuğunuza başlamadan önce hızlı bir gözden geçirme yapalım.


  • Hangisinin size en uygun olduğunu bulmak için DAW araştırın

  • Öğretici videoları arayarak tercih ettiğiniz DAW hakkında bilgi edinin

  • Üretim eğitimleri yapan Youtube kanallarına abone olun

  • Seçtiğiniz DAW nasıl çalışır öğrenin ve ardından deney yapın

  • Bir akor dizisi veya bir davul ve bas karışımı ile başlayarak bilginizi uygulayın

  • Bir liste yazarak tür öğelerini analiz edin

  • Araçlarınızı donanım ve örneklerle yükseltin

  • Doğrudan ilham almak için parçaları yeniden oluşturun

  • Verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için sağlıklı iş akışı alışkanlıklarını koruyun




Okuduğun için teşekkürler.

Aşağıda bulunan karta tıklayarak sosyal medya hesaplarıma ulaşabilirsin.

Görüşlerini belirtmenden mutluluk duyarım.


• Tüm bu yazıda geçen adımlar hakkında sen ne düşünüyorsun?

• Senin tercihin hangi DAW? Neden?

• Yeni prodüktörler için önerilerin var mı?





 




elektronik müzik prodüksiyonu, müzik prodüksiyonu ipuçları, müzik prodüksiyonu fikirleri, elektronik müzik prodüktörü, yeni başlayanlar için müzik prodüksiyonu, daw nedir, daw seçimi, hangi daw daha iyi, hangi dawı kullanmalıyım, daw özellikleri, daw nasıl kullanılır, elektronik müzik türleri, elektronik müzik alt türleri, elektronik müzik tarzları, deep house prodüktör, stüdyo monitörleri, stüdyo ekipmanları, gerekli stüdyo ekipmanları, ev stüdyosu, ücretsiz sample paketleri, nasıl orijinal müzik yapılır, edm için akorlar, edm için akor dizilimleri, edm sample bulma, iş akışı nedir, iş akışı nasıl korunur, şarkıya nasıl başlanır, prodüksiyonda yeni fikir üretmek, nasıl ilham alırım, edm şarkı nasıl bitirilir



İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page