top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Mix İçin Bilmeniz Gereken 11 Basit İpucu Part 2

Merhabalar !


İlk part olan önceki yazımda sizlere, ‘Mix için Bilmeniz Gereken 11 İpucu'nun ilk 6 maddesini paylaşmıştık. Buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise, geri kalan 5 maddeyi, sizlerle paylaşacağım.





1. Parçanızdaki Her Öğeyi Varsayılan Olarak ‘HighPass’ Yapmayın


Yeni prodüktörlerin en çok yaptığı hatalardan biri de maalesef bu durumdur. Şarkınızdaki her kick ve sub’ın yanı sıra, her parçaya bir ‘highpass’ koymak, iyi bir fikir değildir. Çünkü bu, anında mix’lerinizin yumuşak veya sert tonda olmasına neden olabilir.


Tüm düşük frekanslar kesildiğinde, yüksek frekanslar çok daha yoğun ortaya çıkacaktır. Bunun, önceki yazıda bahsettiğimiz ‘2’ numaralı ipucuna aykırı olduğunu biliyoruz fakat bazen istisnalar olabilir.

Eğer sizde her sese ‘highpass’ uyguluyorsanız, bu küçük numarayı deneyin. Mix’inize kesinlikle biraz dolgunluk katacaksınız.




2. Mix Yaparken Bazı Ögeleri Solo Bırakma Alışkanlığı Yapmamaya Çalışın


Bir şey solo olarak kulağa, belirli bir şekilde gelebilir ancak genel olarak mix’te tamamen farklı olabilir.


‘VE EN ÖNEMLİ OLAN, MİX’TE NASIL SES GELDİĞİDİR.’

Kick’iniz kulağa dünyanın en iyisi gibi gelse de, şarkınızda biçimsiz ve korkunç gelebilir. Bu konu inanın, oldukça önemlidir !


Mix’in üzerinde çalıştığınızdan emin olun. Mix yapımı sırasında her bir sesi, solo bırakma alışkanlığından kurtulun.


‘Genel olarak üretirken sahip olduğumuz alışkanlıkların farkında olmak, aslında hassas bir konudur. Bazı alışkanlıklar sizi iyi şekilde etkilese de, bazıları sizi engelliyor olabilir. Bu yüzden, bu alışkanlıkların düzeltilmesi zor olabilir.’





3. Kendinize Parçayı Dinlemeye Olanak Tanıyın


Bir süredir bir parça üzerinde çalışıyorsanız, 100’den fazla kez duymuş ve kulağa nasıl geldiğine alışmış olabilirsiniz. İşte bu noktada, şarkıdaki bazı şeyleri düzeltmek için ihtiyacınız olan algıya sahip olamayabilirsiniz.


Beyniniz aslında yeterince zaman verildiğinde her şeyi yoluna koyacaktır. Bu yüzden, birkaç gün kafanızı dinlemeye çalışın. Ardından dinlenmiş kafa ve kulaklar ile mix’inize, yeni bir bakış açısıyla geri dönün.

Kendinize bir süre dinlenme payı bırakın. Emin olun, daha güzel sonuçlar elde edeceksiniz.






4. Stüdyo Dışında Sürekli Not Alın


Bir kalem ve not defteriniz olsun. Şarkınızı açın ve geliştirmeniz gerektiğiniz düşündüğünüz yerleri not alın. Geliştirmek için atabileceğiniz en uygun adımları düşünün ve bunları not edin.


Diyelim ki; parçanızda vokaller ile çakışan bir synth duydunuz. Bunun için düzenleyici olacak fikirleri not defterine yazın.





Tebrikler! Yavaş yavaş gözden geçirmeniz gereken kontrol listeniz oluşuyor. Bir dahaki sefere şarkınızı mix’lemek için oturduğunuzda, birçok şeyle uğraşmak gerekmeyecek. Bu aynı zamanda, iş akışınızı hızlandıracak ve stüdyodaki zamanınızı en iyi şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.


PRO TİP: Bunu şarkı yazarlığınız, ses tasarımınız vb. için de yapın. Bu, yazma sürecinizi hızlandıracak en büyük prodüksiyon türlerinden biridir.




5. Sample Seçimi


Yeterli işlemle her bir yapılan işlemin kulağa hoş gelebileceğine dair yaygın bir yanılgı vardır. İşte burası, birçok prodüktörün, kendilerini kötü duruma soktuğu durumdur.


Mix’e düşük kaliteli sample ve seslerle başlanıldığında, ortaya bir kaos meydana gelecektir. Parçanızın hemen başında doğru sample seçmediğinizi düşünüyorsanız, daha uygunlarını bulun. Parçanın stiline ve tonuna uyan bir sample bulana kadar her bir unsur için olabildiğince sample inceleyin.





Bir şarkıya başlamadan önce mümkün olan en iyi sample’ları toplamak için birkaç saat harcamanızı öneriririz. Asla tona, stile uymayan sample’ı, sonsuz bir ‘Processing Chain’ işleminden geçirerek daha iyi hale getirmek için çabalamayın.


Bu şekilde şarkı yazma moduna geçtiğinizde, parçanıza bile uymayan rastgele bir kick aramak için, DAW’ınız arasında geçiş yapamazsınız.


 

Bu ipuçları ile birlikte yapılan hatalar, en aza indirgenecek ve böylece, mix bölümüne daha verimli vakit ayırabileceksiniz. Haftaya yazacağım yeni ve güncel bilgiler ile sizlerin bilgi dağarcığını daha da pekiştirecek ve gelişmenize olanak sağlayacağım.


Furkan Köksal


























Kaynakça: https://cymatics.fm/blogs/production/11-simple-mixing-tips-you-need-to-know





Mix için ipuçları, mixte basit ipuçları, mixin önemi, mixte çalışma düzeni, mixte stüdyo düzeni, mixte highpass nasıl olmalıdır, mixte highpass kullanımı, mixte kick kullanımı, mixte sub kullanımı, mixte dolgunluk nasıl olmalı, mixte istisnalar nelerdir, mixte solo bırakma, mixte alışkanlıklar, mixte bakış açısı nasıl olmalı, mixte dinlenme payı, mixte algı yönetimi nasıl olmalı, mixte not alma, mixi geliştirme, mixte çakışma nasıl engellenir, mixte synth kullanımı, mixte karar alma nasıl olmalı, mixte kontrol listesi oluşturma, mixte iş akışı, mixte zaman yönetimi, mixte sample seçimi, mixte sample önemi, mixte sample inceleme, mixte uygun sample nasıl seçilmeli, mixte processing chain nedir, mixte ton uyuşmazlığı nasıl engellenir


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page