top of page
Yazarın fotoğrafıEmrave

Müzisyen Olarak Başarıya Ulaşmanın 7 Altın Kuralı

Müzisyenliği nasıl tanımlarsınız? Müzisyenlik kariyerinizi ileriye taşımak ve başarılı olmak için aynı anda kendinizin artisti, prodüktörü, söz yazarı, bestekârı, yöneticisi, reklamcısı, içerik üreticisi ve daha nicesi olmanız gerekir.


Bu haftaki yazımda, müzisyenlerin bu zorlu süreçte başarılı olmaları ve güçlü kalabilmeleri için derlediğim 7 kuralı paylaşıyorum. Olumlu ya da olumsuz tüm görüşlerinizi bekliyorum. Keyifli okumalar!





1- Yetenek, yetersizdir!


Yetenekli olabilirsiniz fakat üzerine düşmezseniz, yalnızca yetenek sizin için yeterli olmayacaktır. Hayallerinize ve hedeflerinize ulaşmanızda yetenek çok önemli bir silahtır ancak bu silahı cephanesiz bırakırsanız belirsizliğe doğru büyük bir adım atarsınız.


Yetenekli olduğu bilinen fakat bunu sıkı çalışmayla desteklememiş insanlara bakın. Sadece müzikle alakalı olması mühim değil, herhangi bir alanda bir veya iki eser verip sonrasında kayıplara karışırlar ve kendi potansiyellerini kendi elleriyle yok ederler.


Bu satırları okuyan onlarca yetenekli müzisyen olduğuna eminim. Sizden çok daha yetenekli müzisyenlerin çok daha fazla çalıştığını ve yeteneklerinin üstüne koyduklarını unutmamalısınız.


Burada odaklanılması gereken nokta rekabet veya daha güzel bir eser ortaya çıkarma yarışı değil. Önemli olan nokta:


Kendi benliğinize anlam katan, sevdiğiniz, yetenekli olduğunuz bir alanda neler yapabileceğinizi kendinize kanıtlamak.




2- Kendinizi Başkalarıyla Kıyaslamayın


Sosyal medyanın hayatımızla bütünleşmesiyle birlikte bu maddenin birçoğumuz için zorlayıcı olduğunu söylersem yanlış olmaz.


Dikkat etmeden, özellikle sosyal mecralar başta olmak üzere, kendi yaşantısını ve kariyer yolculuğunu diğer müzisyenler ile kıyaslayanların mental sağlığı günden güne yıpranır. Olumsuzluklar, aşılması imkansız engeller gibi görünmeye başlar ve umutsuzluğa sebep olur.


Sosyal medya, istenilen imajı yaratmak konusunda büyük kolaylık sağladı. Bir selfie ve saniyelik bir gülümseme ile, sizi takip eden herkese, tüm hikayeden bağımsız olarak nasıl görülmek istiyorsanız o şekilde görülebilirsiniz.


Gördüğünüz ve kıyaslama yaptığınız müzisyenlerin finansal durumları çok farklı, yaşadıkları zorluklar bambaşka, duygu durumları değişken olabilir. Diğer müzisyenlerin şartları hakkında sadece nasıl göründüklerine bakarak çıkarım yapmak yanlış karardır.


Bu, sizin kariyeriniz, sizin müziğiniz, sizin yaşantınız. Kendi şartlarınız içerisinde kendi hikayenizi oluşturun ve bunu yaşamaya odaklanın.




3- Yeterli Değil, Eşsiz Olun


Bir işi veya bir görevi yapabilmek için yeterli olmanın veya yapabilecek kadar iyi olmanın size başarıyı garantilediği günler geride kaldı. O işi yapabilecek yeterlilikte onlarca insan var.


O işin veya görevin sizden alınmasını zorlaştıracak seviyede iyi olun, kendinizden bir şeyler katıp onu eşsiz hale getirin. Daha fazla imkanı birlikte getirmesinin yanı sıra, basamakları tırmanmanız için de önemli bir stratejidir.


Bu doğrultuda, yaptığınız işi çeşitlendirmek ve yeniliklere karşı algınızı her zaman açık tutmak, yeterince iyi olmanızı değil, kaybedilemez olmanızı sağlar.




4- Aile ve Arkadaşların Önemi


Çevrenizde bulunan ve size destek olmak isteyen aile bireylerinizden veya yakın arkadaşlarınızdan aldığınız tavsiyelere kulak verin.


Sizin kötü olmanızı istemeyen, başarısız olursanız size acımasız davranmayan ve tüm bunların yanında sizi iyi tanıyan insanlar. Eğer bu maddelere sahip değillerse ilişkinizi gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum ama bu yazı insan ilişkileri üzerine değil ve ben konuyu dağıtıp ilginizi kaybetmek istemiyorum, o yüzden konumuza devam edelim. :)


Evet size kötü davranmazlar ancak olumsuzluklarda objektif olabilirler mi? Kötü bir iş ortaya koyduğunuzda size karşı açık sözlü konuşurlar mı? Bu ve benzeri sorularınıza düşünmeden 'evet' cevabını verebileceğiniz insanların sizin için çok kıymetli olduklarını unutmayın.


Eğer çevrenizde bu tarz insanlar yoksa yeni insanlarla iletişime geçip onlara yaptığınız işleri dinleterek objektif yorumlar almaktan çekinmeyin. Bu tarafsız yorumlar sizleri sandığınızdan daha ileri taşır. Eğer çevrenizde bu tarz insanlar yoksa Akademi'ye veya bana ulaşarak bir başlangıç yapabilirsiniz. Her zaman destek vermeye hazırız.





5- Her Gün Pratik


Uzmanlaşmak ve kendinizi yetkin kılmak istediğiniz alan ne olursa olsun, her gün onun pratiğini yapmayıp vakit ayırmazsanız gelişiminiz yavaşlar.


Bir enstrümanı ustaca çalmayı herkes ister ama çok az kişi o ustalığa giden sürecin üstesinden gelebilir. Daha yetenekli oldukları için değil. Disiplinli ve istikrarlı şekilde çalışmaya devam ettikleri için, sürece saygı duydukları için bunun üstesinden gelebilirler.


Emek verip her gün pratik yaptığınızda gelişme şansınızı daha da artırırsınız. Geliştikçe iyi işler çıkarıp insanlar tarafından görülürsünüz. Yeni imkanlar gelip sizi bulur. Tüm bunların gerçekleşmesi için yaptığınız tek şey sürece bağlı kalmaktır.





6- Hikaye Anlatma Becerisi


Sosyal medya hesaplarınızda çok güzel ve özenli hikayeler paylaştığınıza eminim. Bu maddede bahsedeceğim hikaye, o hikayelerden biraz farklı.


Hikaye anlatmak yalnızca başınıza gelen bir olayı sözlü olarak paylaşmak değildir. Anlık hislerinizi bir olay örgüsü kurarak hikayeleştirebilirsiniz. Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın veya videonun açıklamasında o gönderiye dair bir hikayenizin olması takipçinizle aranızda bir bağ kurar.


Sadece gönderiler özelinde düşünmeyin. Yazdığınız şarkı sözüyle, oluşturduğunuz melodi hattıyla, çaldığınız enstrümanla da hikaye anlatabilirsiniz. Nasıl ifade ettiğinizden çok, ifade edip etmediğiniz önemli. Siz ortaya bir şey koymadan, kim sizin ifadenizi beğenip sizi takip edecek bilemezsiniz.


Hikayeler, gerçekleştiğinde bir kişi tarafından yaşanır. Anlatıldığında ise binlerce kişi tarafından..




7- Nasıl Göründüğü Önemli!


Eğer her gün saatlerce çalışıp, en iyisi olmak için pratik yapıp, her şeyin müzik becerisiyle alakalı olduğunu düşünüyorsanız....


Doğru düşünüyorsunuz, ancak müzik endüstrisinde nasıl göründüğünüzün veya nasıl bir izlenim yarattığınızın çok önemli olduğunu bilmeniz gerek. O yüzden tüm enerjinizi pratik yapmak ve müzikte gelişmek için harcarsanız bunun karşılığını alamayabilirsiniz.


Giydiğiniz t-shirt, çalışma masanızın düzeni, saçınızın nasıl göründüğü, projenizin kapak fotoğrafı ve daha nicesi. Aklınıza gelebilecek bu ve benzeri tüm değişkenlerin nasıl göründüğü önemli.


Önemli olmalı mı? Önemli mi?


☐ Evet ☑ Hayır ☑ Evet ☐Hayır


 

Aşağıda bulunan kart sayesinde sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsin. Senin favori kuralın hangisi? Senin için faydalı oldu mu? Olumlu ve olumsuz bulduğun taraflar neler? Bu veya diğer konular hakkında iletişimde olmaktan mutluluk duyarım.


Okuduğun için teşekkürler. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!


EMRAVE













müzisyenlik nedir, müzisyenler nelere ihtiyaç duyar, müzisyenler nasıl başarılı olur, nasıl başarılı müzisyen olunur, müzisyenler için öneriler, müzisyenlerin başarılı olması için gerekli kurallar, müzisyenlik için yetenek gerekli mi, sosyal medyada kendini başkasıyla kıyaslamak, müzisyenler nasıl sosyal medya kullanmalı, müzisyenlerin imajı nasıl olmalı, müzikte kendini geliştirmek neden önemli, müzikte yeterlilik, müzikte çeşitlilik neden önemli, müzisyenler için ailenin önemi, müzisyenler için arkadaşların önemi, müzisyenler için feedback önemi, müzikte her gün pratik yapmanın önemi, her gün pratik yapmalı mıyım, her gün pratik yapmazsam ne olur, neden her gün pratik yapmam lazım, hikaye anlatma becerisi nedir, hikaye anlatma becerisinin önemi, hikaye anlatma becerisi neden önemli, sosyal medyada hikaye anlatıcılığı, müzisyenler nasıl görünmeli, müzisyenler nasıl bir imaja sahip olmalı, müzik endüstrisinde imajın önemi, müzik endüstrisinde disiplinin önemi, müzisyenler için önemli ipuçları, müzik endüstrisinde nasıl başarılı olunur









İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page