top of page

Spotify'da Şarkı Nasıl Paylaşılır? (Açıklamalı)

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021





Parçanı Spotify'da nasıl paylaşabilirsin?

Parçan ile ilgili tüm işlemler (Notasyon, Mixing, Mastering) bitti.

O halde artık bir sonraki aşamaya geçme vaktin geldi! İlk olarak müzik dağıtım platformlarının ne işe yaradığına bir göz atalım.



Müzik dağıtım platformları nedir/nelerdir?


Müzik dağıtım şirketlerinin amacı yayınlamak istediğiniz parçaların radyolarda, cep telefonlarında, Smart TV'lerde, kimseye mp3 veya wav dosyası atmak gerekmeksizin dinletebilmenize olanak sağlayan aracı şirketlerdir.


Piyasada milyonlarca müzik dağıtım şirketi bulunmakta. Fakat pastanın büyük kısmını oluşturan şirketler şunlardır:


Dünya çapında:


  1. Warner Music Group

  2. Universal Music

  3. Sony Music

  4. Island Records

  5. Virgin Records

Ülkemizde:


  1. DMC

  2. Sony Music (Türkiye)

  3. Avrupa Müzik

  4. Poll Production

  5. Dokuz Sekiz Müzik

Bu müzik şirketlerine en beğendiğiniz işinizi göndererek şansınızı deneyebilirsiniz. Büyük müzik şirketleri genelde tanınmış, şirkete büyük yarar sağlayacak sanatçılar ile çalışmayı tercih etmektedir. Fakat, bu sizin yeteneğinizi sergilemeniz için engel değil!

Sanatsal ve yaratıcı vizyonunuzu kontrol altına almak, müziğinizi bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.


 


SPOTİFY'A PARÇA NASIL YÜKLENİR?


Spotify'a parça yüklemek ile SoundCloud'a parça yüklemek aynı mantığa sahip değildir. SoundCloud kendini halka açık bir ses paylaşım platformu olarak kullanılırken, Spotify ise sanatçılar için kullanılıyor. Dolayısıyla, Spotify'a parça yüklemek istiyorsanız, ilk başta yukardaki müzik şirketleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Fakat bu müzik şirketleri harici, başka yollarla da parçanızı paylaşabilirsiniz.


 

Müzik Distribütörleri


Müzik Distribütörleri belirli bir ücret karşılığında parçanızı neredeyse yüzlerce platforma (Spotify, Deezer, Apple Music vs.) paylaşan aracı kurumlardır. Müzik distribütörlerinin kolları müzik labellerine göre çok daha geniştir. Çin'deki dans kulüplerine kadar müziğinizi paylaşabilen şirketler vardır.


Bunları birazdan aşağıda sıraladığımızda size uygun olanı seçebilirsiniz.


Müzik şirketlerinden farklı olarak belirli bir ücrete, kimseye parçanızı beğendirmeniz gerekmeden paylaşma olanağı olmasıdır. Mixsiz parçanızı dahi bu şekilde paylaşabilirsiniz.


 

I. LANDR



Kişisel olarak tercih ettiğim bir müzik dağıtım şirketidir. Büyük şirketler dahil 150'den fazla platforma müziğinizi gönderebilirsiniz.


Bu şirketin en büyük özelliği parça veya albüm başına değil aylık bir ücret ödemenizdir. Üyeliğiniz boyunca istediğiniz kadar parçayı marketlere gönderebiliyorsunuz.





Aylık paketin içeriği ise şu şekildedir :

  1. Dağıtım

  2. Mastering

  3. Üyelik boyunca Sample kütüphanesine erişim

  4. Video oluşturma platformuna erişim


Artıları

  • Parça başına ödemektense aylık ödeme ile parçaları rahat bir şekilde paylaşmak.

  • Büyük şirketler dahil 150'den fazla platforma erişmek.

  • Mastering hizmeti ile ayda üç adet parçayı mastering yapmak.

  • Limitsiz bulut sürücüsüne sahip olması.

Eksileri

  • -


II. RouteNote


RouteNote'un birinici sırada olmasının sebebi şarkınızı ücretsiz olarak Spotify'a ve diğer 19 platforma gönderiyor olmasıdır.



Parçanızın getirisinin %85'ini siz alırken %15'ini şirket alıyor. Fakat belirli bir ücret ödeyerek %100'ünü almanıza olanak sağlıyor. Eğer, getirinizin %15'ini vermeye razı iseniz bu sizin için en iyi seçenek olacaktır.




Artıları

  • Bedava olarak birçok platforma şarkınızı yükleme

  • Herhangi bir ücret ödemeden tüm özelliklere erişme

  • Yüzbinlerce sanatçının kullanması


Eksileri

  • Single/Albüm başına ücret ödenmesi



III. TuneCore


TuneCore bir diğer güzel seçenektir. Bunun nedeni, düşük komisyonlara sahip olması ve çeşitli paketlere sahip olmasıdır. Diğer seçenekten farklı olan kısmı bazı ek özelliklere sahip olması denilebilir.



Ek özellikleri şöyle sıralayabiliriz :

  1. Youtube Sound Recording : Şarkınız Youtube kitaplığına eklenir, bu sayede bir Youtube kullanıcısı videosuna müziğinizi koyarsa para kazanırsınız. Ücreti $10'dır.

  2. TuneCore Social : Akıllı uygulamalar sayesinde sosyal medyaya planlı gönderiler yapmanızı sağlar. Ücreti $7.99'dır.

  3. Yayımlama : Her akış, her cover, her radyo yayını, dünyanın her neresinde çalınırsa çalınsın parçanızdan para kazanırsınız. Ücreti $75'dır.


Artıları

  • Geniş yelpazeye sahip bir pazarlama tekniği ile parçanızı daha fazla kitleye ulaştırır.

  • Size özel kapak fotoğrafı yapılır.

  • Apple Music Trend Reports'a erişim verilir.


Eksileri

  • Ücretsiz/Deneme sürümüne sahip olmaması.

  • Fiyatların pahalı olması.



Düşünelim!


Evet, çoğu şeyi anladık. Şimdi müziğimizi paylaştıktan sonra neler olacak onları bir düşünelim!


Parçanızı yukardaki müzik şirketlerinden biri ile paylaştığınızı varsayalım. Daha sonraki hareketiniz ne olmalı? neler yapmalısınız? Sizi son başlığımıza alalım.


Kitle Optimizasyonu


Kitle optimizasyonunun amacı, elinizde tutmak istediğiniz bir kitleye elinizdeki müziği ulaştırmaktır. Bunu çeşitli araçlarla yapabilirsiniz. Anlattığımız müzik şirketi dışında ki araçlar şunlardır:

  1. Arkadaş çevresi

  2. Müzik grubu

  3. Sosyal medya

  4. Reklam şirketleri

i. Arkadaş Çevresi



Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi arkadaş çevresi de vardır.

Arkadaş çevresi çok değişken olmakla birlikte iki kategoriye sığdırılabilir. Bunlardan birincisi motive eden, ikincisi ise zehir saçan gruptur. Eğer motive eden bir arkadaş veya arkadaş çevresine sahipseniz bu kişilerden yardım alarak belirli bir kitleye sahip olabilirsiniz. Tabi ki bu tek başına yeterli olmayacak ek destek gerekecektir.


 

ii. Müzik Grubu



Eğer çevrenizde sizinle aynı müzik türünü icra eden bir grup varsa, bu gruba katılmanız hem kişisel hem de sosyal olarak size katkı sağlayacaktır. Eğer yoksa, bazı müzik uygulamaları ile tanışabilir ve bir gruba dahil olabilirsiniz.


 


iii. Sosyal Medya



Yukardaki tüm anlattıklarımı yapsanız dahi sosyal medyayı umursamazsanız kitleniz varsa kaybeder yoksa da oluşturamazsınız. Sosyal medya son 15 senenin en gözde reklam ve tanıtım zinciridir. Yeteneği, icra ettiği bir şey olmayan biri bile buradan ünlü olabiliyor. Kesinlikle atlanılmaması gereken bir aşamadır.


Bu konuda, sitemizde bulunan "Music Business: Ustası Ol" kitabını alarak profesyonelleşebilirsiniz.












 

iv. Reklam Şirketleri




Dijital reklam şirketleri çok riskli ve maliyetli bir tanıtım yöntemidir. Bu konuda her şey çok titizlikle yapılmalıdır ki elinizdeki sermaye yanmasın. Bilinmedik bir reklam şirketi size yüksek meblağ fatura çıkarıp üstüne bir de size hiç bir kitle kazandırmayabilir. Tabi ki burada anlatmak istediğim bunlardan uzak durmanız değil onlara çok dikkat etmeniz gerektiğidir.


Reklam şirketleri arasında en iyisi Google Ads'tir. Google Ads, Google INC. bağlı bir yan şirkettir. En iyi olmasının sebebi ise kolları o kadar geniştir ki tüm dünyayı binlerce kez sarabilir. Fakat Google Ads kişisel bir kullanıma sahip olduğundan dolayı, eğer bu konuda bilginiz azsa bir uzmana danışarak kullanılması daha uygun olur. İkinci olarak da Instagram Ads tercih edebilirsiniz. Fakat Google'nin reklam ayarları daha kapsamlıdır.






Etiketler:

dijital platform nedir, ema lab, reklam ajansları, müzik paylaşımı, spotify'da müzik paylaşma, dağıtım şirketleri, müzik distribütörleri, label nedir, sosyal medya kitle, google ads ile reklam, müzik grupları ile reklam, arkadaş çevresi ile reklam, tune core nedir, müzik reklam kitabı, Routenote nedir, landr nasıl kullanılır, müzikten para kazanmak, en iyi müzik distribütörü, Sony music demo atma, müziğimi nasıl yayarım, ucuz müzik şirketleri, türk müzik şirketleri, apple music müzik yükleme, youtube kitaplığına müzik yükleme, demo gönderme, en hızlı müzik labeli, müzikten pasif gelir elde etme, instagram reklamlarını kullanma, kitle optimizasyonu





İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page