top of page
Yazarın fotoğrafıEmrave

Prodüksiyon Süreci Nasıl Daha Verimli Hale Getirilir?

Müzik prodüktörleri için yarım bırakılan ve bitirilmeyen şarkılar adeta baş belasıdır. Stüdyoda veya yatak odanızda olmanız fark etmeksizin prodüksiyon için ayırdığınız vakti verimli hale getirmek, daha fazla parça bitirmek için kilit noktadır.


Aynı anda şarkınızla alakalı birçok detay üzerinde çalışırsanız hem kendinizi daha zorlu bir işin ortasına atar hem de yapılan işin kalitesinin düşmesine olanak tanırsınız.


Ve prodüktörler bilir ki bir şarkının ana fikri ve heyecanını kaybetmek demek, o parçaya olan isteğin de sönmesi demektir. Bunun önüne geçmek ve prodüksiyon sürecini verimli hale getirmek için neler yapabiliriz bunlara değinelim.





1- Hazırlık Aşaması


Bir parça oluşturma hevesiyle masa başına geçip saatlerce harcanan süreden sonra sadece bass oluşturduğunuz veya sadece davulları hazır hale getirebildiğiniz oldu mu?


Prodüksiyona başlamadan önce seslerini seçmez ve hazır hale getirmezseniz tasarlama süresi ile uğraşıp parçaya olan hevesinizi kaybedebilirsiniz.


Kendi sevdiğiniz ve kullanacağınız sesleri belirlemek kısa zamanda yapılabilen bir eylemdir ve bunun karşılığında size çok fazla zaman kazandırabilir.



2- Dikkat Dağınıklığı


Bilgisayarda prodüksiyon yapmak her geçen gün kolaylaştığı kadar aynı oranda zorlaşıyor diyebiliriz.


Bilmediğiniz bir şeyi öğrenmek için tarayıcıyı açarsınız, öğrendiğiniz şey ilginizi çeker ve site içerisindeki daha detaylı bilgi veren linke tıklarsınız. Bambaşka bir şey öğrenip prodüksiyona olan odağınızı kaybeder ve kendinizi bir şeyler öğrendiğiniz için kötü hissetmezsiniz.


Aslında olan şey; o bilgi uğruna ödediğiniz bedel, prodüksiyon için olan hevesinizi kaybetmenizdir.

DAW içerisinde çalışırken tam ekran özelliğini kullanmak da bu konuda yardımcı olacaktır. Önemli olan, dikkat dağınıklığına sebebiyet veren detayları mümkün olduğunca azaltmak.


Gerçekten zorlanıyorsanız internet bağlantınızı bile kesebilirsiniz prodüksiyon yaptığınız süre içerisinde. Prodüksiyon için internet bağlantısı gerektiren bir DAW kullanıyorsanız durum başka tabi fakat gerçeği siz de biliyorsunuz. :)





3- Yapılacaklar Listesi


Konu prodüksiyon olunca aklınıza gelen bir fikri unutmak çok kolaydır. Saniyeler içerisinde uçup gidebilir.


Eğer aklınıza gelen fikri hemen uygulamaya dökecek el çabukluğuna sahip değilsiniz, not alıp acele etmeden sindirerek o fikri uygulamanın sizin için çok daha farklı kapıları araladığını farkedeceksiniz.


Hem projeyi taslak olarak kafanızda oluşturmanız kolaylaşır hem de en önemli maddelere öncelik vermenizi kolaylaştırır.





4- Zaman Sınırlaması


Bazen, ''Buldum!'' diye tepki vermenize yol açan ve harika bir seçenekmiş gibi görünen fikirler gelir aklınıza. İyi ihtimalle tecrübenizi kullanarak bunu hızlı bir şekilde şarkınıza entegre edersiniz. Peki kötü ihtimalde ne olur?


O fikri kendi şarkınıza uygulamak için dakikalarca, saatlerce uğraşırsınız ve işin sonunda aklınıza gelen ilk hali gibi olmayan, şarkınıza uymayan bir bölüm elde edersiniz. Bu noktadan sonra şarkınıza eklerseniz onun kimyasını bozarsınız, eklemezseniz de harcadığınız onca vakit için tadınız kaçar. Daha da kötüsü artık bu fikre karşı objektifliğinizi kaybeder ve şarkınız içerisinde mutlaka olması gerektiğini düşünürsünüz.

Bu ve bunun gibi senaryoların yaşanmasının önüne geçebilmek için zaman sınırlaması koyulması, bence, alınabilecek çok kilit bir önlemdir.


Kendi hızınızı göz önünde bulundurarak bir fikre ne kadar vakit harcamanız gerektiğine karar vermeli ve yeri geldiğinde buna uyarak hareket etmelisiniz.





5- Prodüksiyon ve Miks Aşaması Ayrımı


Bu iki aşamanın ayrı zamanlarda yapılması büyük önem taşıyor. Elbette ikisini birlikte yaparak devam etmeye alışmış ve bu şekilde kendisini rahat hissedenler olabilir. Fakat bu işte kendi doğrunuzu bulmadıysanız bu maddeyi dikkate almanızda fayda var.


Aşama kaydettikçe gain staging yaparak ve bazı değerleri kontrol ederek ilerlemek mantıklı fakat her elemente EQ uygulamak veya compressor eklemek sizi yaratıcı sürecinizden alıkoyabilir.


Miks işlemine prodüksiyonunuz bittikten sonra başlarsanız hem zihninizi mikse hazırlar hem de dinlenmiş kulaklara sahip şekilde başlama şansına sahip olursunuz.





6- Profesyonellerden Yardım Almak


Bazen elinizde fazla seçenek olması, bir fikre yoğunlaşmanızı zorlaştırır. Böyle durumlarda sevdiğiniz bir şey ortaya çıkarmak güçleşir.


Profesyonellerin şarkılarını referans olarak inceler ve kendi fikirlerinizle bir araya getirirseniz sonuçlarına siz bile şaşırabilirsiniz.


Birebir kopyalamaktan bahsetmediğimi belirtmek isterim. Sizi harekete geçiren, ritim tutmanızı sağlayan taktiği bulun ve kendi parçanızda nasıl uygulayabilirsiniz buna kafa yorun. Eğer duyduğunuz her şeyi birebir kopyalarsanız yaratıcılığınıza gölge düşüreceğinizi unutmayın.



7- Template Kullanmak


Tamamen boş bir proje sayfasına başlamak ile hangi kısımda hangi elementleri kullanacağınızı önceden bildiğiniz ve sizin çalışma stilinize uygun şablonlar ile bezeli bir proje sayfasına başlamak arasında oldukça büyük bir fark var.


Bunu iş akışınıza eklemek hem sizin için zamandan tasarruf hem de proje için ayırabileceğiniz daha fazla vakit anlamına gelir. Her zaman bir template ile başlamak doğru olmayabilir ama kendi doğrunuzu ararken mutlaka denemeniz gereken bir özellik olduğunu düşünüyorum.


 

Aşağıda bulunan kart sayesinde sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Bu veya diğer konular hakkında iletişimde olmaktan mutluluk duyarım. Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki blog yazısında görüşmek üzere!


EMRAVE












Elektronik müzik prodüksiyonu, prodüksiyonda verimlilik nasıl sağlanır, prodüksiyon nasıl verimli hale getirilir, prodüksiyonda şarkılar nasıl bitirilir, müzik prodüksiyonunda zaman yönetimi nasıl yapılır, kısa sürede prodüksiyon nasıl yapılır, nasıl daha hızlı prodüksiyon yapılır, prodüksiyona nasıl hazırlanılır, prodüksiyona nasıl hazırlanılmalı, müzik prodüksiyonunda hazırlık nasıl olmalı, müzik prodüksiyonunda dikkat dağınıklığı nasıl gerçekleşir, müzik prodüksiyonunda dikkat dağınıklığı nasıl önlenir, müzik prodüksiyonunda dikkat dağınıklığını önlemek için neler yapılabilir, müzik prodüksiyonunda odak nasıl korunur, elektronik müzik prodüksiyonunda dikkat dağınıklığı, müzik prodüksiyonunda yapılacaklar listesi oluşturma, müzik prodüksiyonunda akışı yakalamak, müzik prodüksiyonunda yapılan hatalar, müzik prodüksiyonunda zaman sınırlamasının önemi nedir, müzik prodüksiyonunda miks ne zaman yapılmalı, miks mi önce prodüksiyon mu, prodüksiyonda gain staging yapılır mı, neden miks prodüksiyondan sonra yapılır, şarkıları nasıl referans alınır, müzik prodüksiyonunda nasıl yaratıcı kalınır, müzik prodüksiyonunda template nedir, template ne işe yarar, template nasıl kullanılır, template kullanmanın yararları nelerdir, müzik prodüksiyonunda şablon kullanmak gerekli mi















İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page