top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmrave

Müzik Prodüksiyonu, Yapımı İçin İhtiyacınız Olan Ekipmanlar Listesi

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021

Bedroom Producer olarak basit bir yatak odası stüdyosunda birkaç ay vakit geçirdikten sonra kendinizi geliştirmenin sonucunda muhtemelen sizi rahatsız eden birkaç şeyi fark etmeye başlayacaksınız.


Çalışma alanınız son derece sıkışık gelmeye başlayabilir ve tüm sesler bir odada kaydedilmiş gibi gelebilir. Bir yatak odasında kaydedilmiş gibi...



Bu durum sizi bazı araştırmalar yapmaya itecek bunun sonucunda özel bir odaya ihtiyacınız olduğunu sonucuna varacaksınız.


Hem iş akışınızı iyileştirecek yaratıcı bir ortam hem de kayıtlarınızın en azından yarı makul ses çıkarmasını sağlayacak akustik bir ortam için ilk adımı atacaksınız.


Buradan ulaşabileceğiniz geçen haftaki blog yazımda müzik prodüksiyonu için hangi ekipmanların gerekli olduğuna ve bu ekipmanların hangi amaçlarla kullanıldıklarına değinmiştim. Bu haftaki yazımda ise ikinci aşaması olan özel bir ev stüdyosunda hangi ekipmanlar gerekli? sorusuna birlikte cevaplar bulalım.


1) Stüdyo Masası / İş İstasyonu


Boyutu ve amacı her ne olursa olsun, hemen hemen her ev stüdyosunda odanın en önemli parçalarından biridir iş istasyonu.


Artık prodüktör olarak belirli amaçlara hizmet eden ürünleri profesyonel anlamda kullanacaksınız. Bu doğrultuda bildiğimiz masalar yerine özel tasarımlı, prodüksiyon için daha kullanışlı stüdyo masalarını tercih etmek gerekli.


Olmazsa olmazlardan biri değildir. İstenmiyorsa veya henüz karşılanamıyorsa normal bir masa da kesinlikle işinize yarayacaktır.





2) Stüdyo Sandalyeleri / Koltukları


Masa gibi sandalyelerin de büyük öneme sahip olduğunu unutmamak gerek. Birkaç ay kadar prodüksiyon ile uğraşıp henüz fiziksel belirtiler görmeye başlamadıysanız ya sağlığınıza çok dikkat ediyorsunuz ya da iyi bir sandalyeniz var demektir. :)


Vaktimizin büyük çoğunluğunu ev stüdyosunda harcayacağımızı düşünürsek hem sağlığımızı korumak hem de üretkenlik sürecini en ideal seviyede tutabilmek adına bir stüdyo sandalyesi edinmeyi ciddi anlamda düşünmeliyiz.

Tıpkı masada olduğu gibi üst düzey bir stüdyo sandalyesine sahip olmak güzel olsa da bir zorunluluk değildir. Sandalyenizden memnun değilseniz düzenli aralıklarla molalar vermeyi ve kısa yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.




3) Midi Klavye


Sanal enstrümanlarla ilgili en büyük problem herhalde onları bir bilgisayar klavyesi ve mouse ile çalmaya çalışmaktır.


Basit bir ritmi veya melodiyi oluşturmak bile uzun süre alabilir. Ayrıca bir performansta verebileceğiniz his seviyesi minimumdur. Çünkü gerçekten kendi etkileyici dokunuşunuzu eklemek için sanal enstrümanınızı kontrol etmek için gerçek bir fiziksel enstrümana ihtiyacınız var.


Bu evrede midi klavyeler devreye giriyor. Basit seviyede 25 tuşlu bir mini midi klavye de ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Gerçek bir enstrümanın yerini tutmasa da dokunarak müzik üretme konusunda üretkenliğinize katkısı olması muhtemel.





4) Bass Tuzakları


Gerçek şu ki; odanızda akustik ile alakalı düzenlemeler yapmadan iyi bir kayıt yapma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır.



Bu akustik düzenlemelerden ilki bass tuzakları eklemektir.


İlk çünkü, diğer akustik köpük türlerinden farklı olarak bas tuzakları tüm frekans spektrumunda geniş bant emilimi sunar ve özellikle daha düşük frekansları emmede iyidir. Bu da herhangi bir ev stüdyosunda (özellikle küçük odalarda) sorunların çoğuna sebep olan sub frekanslarla alakalı problemlere çözüm olacaktır.





5) Akustik Paneller


Akustik paneller, bass frekanslarını çok iyi absorbe etmeseler de düşük-orta ve yüksek aralıktaki frekansları emmede mükemmeldir.


Daha da önemlisi özellikle ses yansımalarının aynı noktada ileri geri sıçradığı paralel duvarlı odalarda büyük akustik sorunlara neden olma eğilimi olan duran ve kararlı dalgaları kontrol altına alma konusunda iyilerdir.

Odanın büyük olasılıkla kübik olduğu tipik ev stüdyolarında, duran dalgalar özellikle sorunludur, bu nedenle akustik paneller olmazsa olmazlar arasındadır.





6) Difüzörler ( Diffusers )


Özel ev stüdyonuza ekleyebileceğiniz büyük parçalardan sonuncusu difüzörlerdir.


Difüzyon, büyük bütçeli ve büyük alana sahip profesyonel stüdyolarda akustik düzenlemelerin önemli bir unsurudur. Odadaki canlılığı öldürmeden güzel ve doğal bir ortam yaratılmasına yardımcı olur. Difüzörler bunu odada bulunan ses enerjisini dağıtarak yapar. Belirli noktalarda doğal olmayan bir şekilde birikmek yerine tüm frekansların rastgele dağılmasına izin verirler.


Difüzyon uygulaması hakkında genel kanı, küçük odalarda etkisinin çok daha az olduğu yönündedir.

Bununla birlikte difüzörler günümüzde oldukça pahalı fiyatlara ulaşabilmekte. Bu nedenle çoğu ev stüdyosunda olmazsa olmazlar arasında değildir. Yine de bu konuda kendi kulağınızı dinlemek ve size en uygun seçimi yapmak en doğrusu.





7) Monitör İzolasyon Pedleri


Akustik düzenlemeleri yaptıktan sonra sesinizi daha iyi hale getirmenize olanak tanıyan bir diğer eklenti ise izolasyon pedleridir.


Stüdyo monitörlerinizi doğrudan masanın üzerine yerleştirirseniz, ses titreşimleri masanın yüzeyinden aktarılır. Bu, monitörlerin doğruluğunu azaltır ve hatta bu titreşimlerin aktarıldığı diğer nesnelerden yeni ve beklenmedik rezonanslar oluşmasına yol açabilir.

Monitör izolasyon pedleri, monitörleriniz ve masanız arasında herhangi bir titreşimin aktarılmasını önleyen bir akustik izolasyon tamponu oluşturarak bu sorunu çözer. Ayrıca bazı monitörlerinizi çeşitli açılarda eğmenize izin vererek konumlandırmak için ek seçenekler bile sağlar.


Diğer birimlere kıyasla fiyat olarak daha uygun ve temin edilebilir olduğu için çoğu ev stüdyosu sahibi prodüktör tarafından tercih edilmektedir.





8) Monitör Standları

Stüdyo monitörlerden, iyi miks aşaması geçirmiş bir şarkıyı dinlediğiniz zaman yalnızca uzaklığınızın değil bulunduğunuz açının bile duyduğunuz sese etkisini fark edeceksinizdir.


Monitör konumlandırmayı bir adım öteye taşımak için monitör standlarını kullanmak güzel bir seçenek olabilir. Çünkü konumunuzu masanızın yüzeyiyle sınırlamak yerine standlarla mesafe, yükseklik ve açı gibi değişkenleri ayarlayabilirsiniz.


Kullanmaya başladıktan sonra çok yardımcı oldukları daha net fark edilebiliyor. Monitörlerinizden en doğru sesi alabilmek için onları sizin duyumunuza göre özel yerlerde konumlandırmanız gerekiyor.


 

Aşağıda bulunan kart sayesinde sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Bu veya diğer konular hakkında iletişimde olmaktan mutluluk duyarım. Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki blog yazısında görüşmek üzere!

EMRAVE








müzik prodüksiyonu nasıl yapılır, müzik prodüksiyonu için hangi ekipmanlar gerekli, müzik prodüksiyonu için nasıl ekipman tercihi yapılır,prodüksiyonda iş akışı nasıl sağlanır, akustik nasıl oluşturulur, stüdyoda akustik uyum için neler gerekli, ev stüdyosu akustiği nasıl olur, ev stüdyosunda hangi ekipmanlar gerekli, stüdyo masası nedir, stüdyo masası ne işe yarar, stüdyo masası gerekli mi, stüdyo sandalyesi nedir, stüdyo sandalyesi ne işe yarar, stüdyo sandalyesi gerekli mi, midi klavye nedir, midi klavye ne işe yarar, ev stüdyosunda midi klavye gerekli mi, bass tuzağı nedir, bass tuzağı ne işe yarar, stüdyoda bass tuzağı gerekli mi, akustik panel nedir, akustik panel ne işe yarar, stüdyoda akustik panel gerekli mi, difüzör nedir, diffuser nedir, difüzör ne işe yarar, stüdyoda difüzör gerekli mi, monitör izolasyon pedi nedir, monitör izolasyon pedi ne işe yarar, stüdyoda monitör izolasyon pedi gerekli mi



İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page